Guvernul francez a confirmat suspiciunile cum că primul caz provocat de noul coronavirus ar fi apărut în Hexagon mai devreme de luna decembrie, în timp ce în SUA primul deces suspectat de COVID-19 s-a produs pe 6 decembrie, cu mai multe săptămâni mai devreme decât se credea anterior.

Primul pacient suspect din China a fost la începutul lunii noiembrie, cel puțin asta susțin cercetătorii, deși mulți dintre aceștia se îndoiesc de această teorie. Dar, potrivit raportului obținut de NBC, se arată că activitatea secției de înaltă securitate a laboratorului din Wuhan a fost oprită în perioada 7-24 octombrie. Deși nu este oferită nicio informație despre ce ar fi putut cauza încetarea activitiății din acest laborator, cu siguranță acest lucru indică contrariul.

Raportul obținut de NBC spune că nu a existat nicio activitate de funcționare în ceea ce privește telefonia mobilă într-o zonă de înaltă securitate a Institutului de Virologie din Wuhan, în perioada 7 – 24 octombrie 2019 și că ar fi putut exista o „eveniment periculos” cândva între 6 și 11 octombrie. De asemenea, nu există nicio dovadă clară pentru teoria că virusul a scăpat accidental din laborator.

 

Raportul – obținut de unitatea de verificare a știrii NBC, cu sediul în Londra – spune că nu a existat nicio activitate de telefonie mobilă într-o porțiune de înaltă securitate a Institutului de Virologie din Wuhan, în perioada 7 – 24 octombrie 2019 și că ar fi putut exista o „eveniment periculos” cândva între 6 și 11 octombrie.

Nu oferă nicio dovadă directă a unei opriri sau vreo dovadă pentru teoria că virusul a apărut accidental din laborator.

Dacă ar exista o astfel de oprire, care nu a fost confirmată, ar putea fi văzută ca o dovadă a unei posibilități de a fi examinate de agențiile de informații americane și la care au făcut referire oficialii administrației Trump, inclusiv președintele – că noul coronavirus a ieșit accidental din laborator.

Dar acesta este unul dintre mai multe scenarii luate în considerare de agențiile de informații din SUA. Mulți oameni de știință sunt sceptici, susținând că explicația mai probabilă este că virusul a fost transmis oamenilor prin intermediul animalelor pe o piață a produselor vii din Wuhan.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat vineri că piața de animale vii din Wuhan ar fi jucat un rol decisiv în răspândirea bolii.

Documentul afirmă că, dacă virusul s-a răspândit cu adevărat în noiembrie și decembrie, există motive să se creadă că ar fi putut scăpa dintr-un laborator sau că a fost eliberat intenționat.

Documentul obținut de NBC News spune, de asemenea, că o conferință internațională anuală planificată la începutul lunii noiembrie în aceeași zonă de securitate inferioară a WIV pe care a vizitat-o ​​Just Vlak (virolog olandez) pare să fi fost „anulată și nu a avut loc niciodată”. Un oficial american care a văzut documentul a spus că datele „mi se par foarte slabe, iar unele dintre concluzii nu au sens”.

Agențiile de informații din SUA au primit rapoarte bazate pe date de telefonie mobilă și satelit disponibile public care sugerează că a fost oprită în laborator, spun doi oficiali americani familiarizați cu problema. Însă, după ce au examinat imaginile aeriene și datele proprii, agențiile de spionaj nu au putut confirma nicio oprire a activității telefoniei mobile din aceast zonă de scuritate a laboratorului și au considerat rapoartele „neconcludente”.