O maimuţă sperie turiştii care vizitează Grădina Zoologică din Târgu Mureş. Oficialii instituţiei susţin că animalul nu este periculos şi îi avertizează pe turişti să nu îi mai dea de mâncare.
La finalul lunii iunie, mai multe mai maimuţe din specia macac japonez au "evadat" din cuşca lor şi s-au risipit prin Grădina Zoologică din Târgu Mureş. Cu greu, angajaţii au reuşit să prindă şapte maimuţe din cele opt evadate.
A opta maimuţă nu se lasă prinsă nici în ruptul capului şi îi sperie pe turişti când aceştia se aşteaptă mai puţin. Oana Tătar, o turistă care a vizitat Grădina Zoologică din Târgu Mureş, ne-a declarat că s-a speriat foarte tare când s-a trezit cu maimuţa la nici jumătate de metru de capul ei. "Eram în apropierea de ţarcul unde se află urşii şi, dintr-o dată m-am trezit cu o maimuţă lângă mine. În prima fază am rămas blocată dar mi-am revenit repede şi m-am apărat cu haina. Apoi, maimuţa s-a aşezat liniştită pe grilajul de fier de la ţarcul urşilor. Am crezut că face parte din strategia de marketing dar apoi am aflat că a scăpat din cuşca ei", spune turista.
Despre Grădina Zoologică de la Târgu Mureş se spune că este cea mai modernă din România, numărul animalelor din diferite specii, care pot fi văzute şi care trăiesc în condiţii decente, fiind foarte mare.
Directorul acestei instituţii spune că maimuţa nu este agresivă decât dacă turiştii nu se apropie de ea sau dacă nu îi oferă de mâncare. Horaţiu Gorea spune că maimuţele au desfăcut plasa de sârmă de la una dintre cuşti şi s-au risipit prin Grădina Zoologică. "A rămas să mai prindem doar un exemplar din specia macac japonez. Nu o putem prinde pentru că dacă puteam o prindeam. Singura prostie pe care o face această maimuţă este că fură de la oameni din mâini, pungile cu pufuleţi. Turiştii se agită şi se sperie dar tot ei sunt cei care o momesc cu mâncare", spune directorul Gorea.
O grădină zoologică modernizată cu bani europeni
Turista care a filmat şi fotografiat maimuţa mai face o observaţie legată de lipsa indicatoarelor şi a panourilor de informare din dreptul cuştilor sau ţarcurilor. "De la casa de bilete nu primeşti nicio hartă. Când intri în grădina zoologică te apuci să umbli orbeşte pe zeci de hectare pentru că niciunde nu vezi vreun indicator sau un panou de informare. Te bazezi doar pe informaţiile de la şcoală despre animalele pe care le vezi. Grădina este amplasată într-un loc foarte frumos, animalele sunt bine îngrijite dar lipseşte total partea de comunicare şi informare", mai spune Oana Tătar.
Directorul Horaţiu Gorea recunoaşte că în momentul de faţă în grădina zoologică nu există niciun indicator şi nici panouri de informare pentru simplul motiv că acestea au fost date demontate de angajaţii instituţiei pentru a le spăla. "Multe dintre ele au fost foarte murdare şi le-am demontat pentru a le spăla. Altele au fost deteriorate şi trebuie înlocuite".
Pepiniera de tigri şi leoparzi a României
Grădina Zoologică de la Târgu Mureş poate fi un loc foarte plăcut unde să petreci câteva ore în aer liber. În fiecare an, peste 200.000 de vizitatori trec pragul grădinii zoologice pentru a vedea animale precum leii, tigri, crocodili, jaguari, urşi, lupi, pume, râşi etc. "Avem două familii de lei şi şapte tigri. Am avut pui de la familiile de tigri şi de leoparzi, pe care i-am trimis la grădina zoologică din Ploieşti. Avem şi doi crocodili de Nil pe care îi ţinem, pentru moment departe de privirile vizitatorilor. Sunt mici şi trebuie să se acomodeze. Avem şi un elefant deoarece suntem singura grădină zoologică din România care are condiţii pentru această specie", mai spune Gorea.
Nevoile financiare sunt acoperite doar în proporţie de 40 la sută din costul biletelor de intrare, restul fiind acoperit de la bugetul Primăriei Târgu Mureş. Un bilet de intrare costă opt lei, în timp ce elevii şi pensionarii achită doar trei lei.