La Verona, in vizita la familia Capulet

La Verona, in vizita la familia Capulet

Prezentatoarea rubricii mondene a emisiunii "6! Vine presa!" a strabatut in concediu aproape toata Italia, impreuna cu Nicola, iubitul ei.

Dupa un sezon plin de munca, am sperat sa ma bucur de o vacanta relaxanta, in care sa pot dormi cat mai mult si sa ma misc cat mai putin. Asa ca am ales ca destinatie Bologna, unde se afla familia iubitului meu, Nicola. Speram ca fetita mea, Teresa, sa se joace cu toti copiii familiei si eu sa ma relaxez. Rezultatul? 2.000 de kilometri parcursi in susul si in josul Italiei.

In vizita la Romeo si Julieta

Am mers in Perugia, unde sunt „radacinile” paterne ale Teresei, sa salutam toata familia. In continuare, am plecat doar eu si Nicola sa vizitam Verona, orasul indragostitilor. M-a socat legendara casa a familiei Capulet, unde se afla nu mai putin celebrul balcon al Julietei, pe peretii caruia indragostiti din toata lumea au lasat mesaje atat pentru dragostea celor doi tineri veronezi, cat si pentru a le cere lor protectie in sprijinul propriei povesti de iubire.

Indragostitii obisnuiesc sa lase lacate inchise pe gardul Julietei, deoarece se crede ca asa iubirea lor nu va avea sfarsit. Asa ca, sute de lacate, de toate dimensiunile si formele, stau marturie in fata casei Capulet. Cert este ca, daca in Bucuresti limba italiana se aude peste tot, la Verona  am auzit mai des neaosa limba romaneasca, mai exact dulcele grai moldovenesc.

Statui si arteziene Am vrut sa ajung si la Padova, unde avea loc o prezentare de moda Catalin Botezatu, dar o defectiune la masina m-a tinut departe, la 400 de kilometri de locul evenimentului. Mi-am trimis totusi acolo un prieten italian, care a povestit apoi tuturor ca au si romanii „un Armani” al lor, poate ceva mai modern si avangardist...

Bologna am parcurs-o pe jos, cu Teresa si Nicola pe post de ghid, avand in vedere ca a trait 12 ani acolo. Am asistat la spectacole si am descoperit istoria orasului, eliberat in cel de-al Doilea Razboi Mondial de soldatii polonezi. Teresa era fascinata de toate statuile care contineau si fantani arteziene. 

Plaja la Ravenna

Nu stiu cum reusesc, dar, de fiecare data, in Italia slabesc, chiar daca gust din toate „nebuniile” pamantului. Acum am facut pasiune pentru cozze (scoici), gatite in diverse feluri si pentru „insalatone con sedano” (salata de telina), iar Teresa - pentru pizza Margherita. Aproape in fiecare zi mergeam la mare, la Ravenna, care, desi nu e o statiune turistica, ci o plaja deschisa tuturor, era de-o curatenie desavarsita.

Revenind la vacanta, n-am reusit s-o conving pe Teresa sa renunte la frica de mare, desi in piscina inoata ca un peste. Partea amuzanta a fost comunicarea dintre copii, Teresa intelegand perfect italiana, dar refuzand cu obstinatie s-o vorbeasca.

Ca atare, toti ii vorbeau in italiana, ea raspundea nestingherita in romana. La sfarsitul sejurului, toti cantau in cor combinatii dintre cantecele „Alunelu’” si „Zecchino D’oro” si formau fraze folosind cuvinte din ambele limbi: „Vrei acqua?”, „Voglio putina pane”... Pe scurt, a fost foarte dragut, dar ne-am promis ca o viitoare vacanta va suna cam asa: „Sejur  all inclusive, unde adultii dorm si copiii se joaca in voie...”

CAZARE

Agroturismul, un lux in Italia > Pentru cazare, ofertele sunt nenumarate si variate. La hotelurile de cinci stele - „Baglioni” din Bologna, sau „Gabbia d’Oro”, din Verona, cazarea e destul de scumpa - o camera poate costa si 300-400 de euro pe noapte.

> O varianta mai ieftina ar fi asa-numitele „Bed&Breakfast”, unde poti plati intre 20 si 80 de euro pe noapte.

> Italienii considera agroturismul un lux, asa ca preturile sunt destul de mari. De exemplu, o camera la vila „A casa Vittoria”, langa Bologna, costa 150-250 de euro.

RESTAURANT

Cea mai buna pizza - la Bologna

> Se stie ca bucataria italiana este delicioasa, mai ales in  zonele Bologna si Verona.

> Recomand lasagna bolognese, tortellini, tagliatelle bologneze si vanatul, in special mistretul.

> Preferatul meu este restaurantul „Il Bittone”, din Bologna. Localul este mentionat si in celebrul ghid al restaurantelor - Michelin. Este mai scump, cam 120 de euro o masa pentru o persoana, dar merita. Varianta mai ieftina este restaurantul „La Fenice”, unde fructele de mare sunt proaspete si bine gatite.

SFATURI

Excursii pentru toate gusturile

> Verona este orasul cel mai potrivit pentru gesturile romantice. Indragostitii pot vizita balconul Julietei, dar si traditionalele piete si stradute din centrul istoric, decorul cel mai potrivit pentru o vacanta in doi.

> Puteti face excursii la Valpolicella, zona recunoscuta pentru vinurile sale alese, sau puteti alege un tur etno - gastronomic  - al tuturor vilelor nobiliare din apropierea Veronei.

> Cei curajosi pot face rafting pe raul Adige, iar pentru amuzament, alegeti parcul de distractii Gardaland.

Ne puteți urmări și pe Google News