LA VANGUARDIA: Putin se va bucura de imunitate judiciară pe tot parcursul vieții sale după ce va părăsi Kremlinul

Vladimir Putin lansează o nouă listă

Planul care se pregăteşte anul acesta pentru viitorul președintelui rus Vladimir Putin continuă.

Șeful Kremlinului va fi principalul beneficiar al unui proiect de lege ratificat de Duma și care va garanta imunitatea judiciară pe tot parcursul vieții pentru foștii președinți ruși, într-o măsură care pare luată special pentru actualul lider rus. De asemenea, Camera inferioară îşi va da aprobarea în scurt timp pentru ca Putin să poată candida din nou la președinție în 2024, conform reformei constituționale aprobată în iulie printr-un referendum.

Potrivit textului, o persoană care a ocupat funcția de șef al statului „nu poate face obiectul unui caz penal sau administrativ” săvârșit la un moment dat în viața sa, „nici de să fie reținută, percheziționată sau audiată”. Imunitatea se extinde la familia sa. Posesiunile îi sunt, de asemenea, garantate.

Măsura a fost aprobată, marți, în prima lectură, iar Partidul Comunist a votat împotrivă. Nimeni nu se îndoiește de adoptarea sa finală în a doua și a treia lectură, deoarece partidul lui Putin, Rusia Unită, are o mare majoritate. Apoi va merge la Consiliul Federației (Camera superioară) și în cele din urmă va trebui să fie ratificată de însuşi președintele ţării.

Până acum, imunitatea foștilor președinți este consacrată într-o lege din 2001, dar se referă la actele lor în timpul exercitării puterii.

Pe lângă Putin, 68 de ani, de imunitatea pe viață va beneficia și singurul fost președinte în viață, Dimitri Medvedev, aflat în fruntea Kremlinului între 2008 și 2012.

Aceste garanții sunt necesare, a spus președintele Dumei, Viaceslav Volodin, pentru ca „persoana care ia decizii acum să simtă că va fi necesară și mâine”. Garanțiile vor fi, de asemenea, foarte greu de retras. Regulile pentru a face acest lucru, care sunt de asemenea adoptate, spun că Consiliul Federației ar trebui să facă acest lucru pe baza unei acuzații de trădare sau alte infracțiuni grave din Duma. Apoi are nevoie de ratificarea Curții Supreme și a Curții Constituționale.

Unul dintre autorii proiectului de lege este deputatul Pavel Kraşeninikov, care a asigurat că aceste garanții sunt „importante pentru stabilitatea statului și a societății”. El și senatorul Andrei Klişas au pregătit textul conform amendamentelor la Constituția Rusiei aprobate anul acesta.

Reforma constituțională a fost promovată chiar de Putin în ianuarie și ulterior aprobată de Parlament. Populația rusă a ratificat-o în referendum pe 1 iulie.

Amendamentul principal al reformei este cel care îi permite lui Putin să rămână la conducerea Rusiei după 2024. Aprobarea sa a stârnit proteste din partea opoziției la Moscova și la Sankt Petersburg. În acel an Putin va fi îndeplinit al doilea mandat consecutiv de șase ani și, conform actualei Magna Carta, ar trebui să părăsească puterea. Însă deputații au aprobat un amendament în martie pentru a-i permite să candideze pentru realegere și să reseteze contorul termenului.

Duma a admis, de asemenea, un plan pentru ca această schimbare să devină lege.

Acest lucru îi va permite şi să candideze pentru realegere în 2030 și să fie la putere până în 2036, când împlinește 83 de ani.

Articol de Gonzalo Aragones

Traducerea: Rodezia Costea, RADOR