La un pas de tragedie. Un gard al conacului Dudești s-a prăbușit peste mai multe mașini. Foto
- Iulia Moraru
- 16 septembrie 2024, 17:13
Un gard al conacului Dudești din București s-a prăbușit în cursul zilei de luni peste mai multe mașini ce se aflau parcate în apropiere, iar autoritățile au intervenit la fața locului pentru a gestiona situația.
Potrivit informațiilor, nouă mașini au fost avariate în total. Pompierii și polițiștii au ajuns la fața locului și fac investigații în această direcție.
Un zid de la conacul Dudești s-a prăbușit peste mai multe mașini
În urma incidentului nimeni nu a fost rănit. Pompierii încearcă la aceste momente să îndepărteze bucățile de beton de pe mașini, iar ulterior vor fi evaluate pagubele, potrivit antena3.ro.
Dudeștii, un vechi sat care a fost odată centrul familiei boierești cu același nume, s-au transformat de-a lungul timpului, fiind acum parțial ocupat de blocuri construite în perioada comunistă în cartierul Sălăjan.
Moșia Dudești se întindea pe întreaga zonă estică a Bucureștiului, delimitată de râurile Dâmbovița și Colentina, incluzând așezările Vitan, Cioplea (care sunt acum parte din cartierul Dristor), Dudești și Cățelu.
Pe acest teritoriu, pe malurile Dâmboviței, existau mai multe puncte de interes care deserveau nevoile capitalei în perioada fanariotă și ulterior.
Printre acestea se numărau morile de la Vitan (situate aproximativ în locul supermarketului Auchan Vitan de astăzi), abatorul de la Vitan (aflat în zona blocurilor din apropierea Pieței Bobocica), și spitalul de ciumați înființat de Alexandru Vodă Moruzi în 1796, care a funcționat până la mijlocul secolului al XIX-lea.
Familia Dudeștilor pătrunde în politica românească la sfârșitul secolului al XVI-lea
La sfârșitul secolului al XVI-lea, în perioada domniei lui Mihai Viteazul, familia Dudeștilor începe să se impună pe scena politică românească.
Această familie boierească, una dintre cele mai influente din Țara Românească, își are rădăcinile în satul Dudești din Ilfov, care astăzi este parte din cartierul Balta Albă-Titan.
Conacul de la Dudești-Cioplea este protejată de un zid înalt, construit, conform spuselor localnicilor, „cu robii”. În cadrul acestei așezări se află o pivniță foarte bine conservată din perioada brâncovenească.