La un pas de război. Puterea nucleară a Iranului e în creștere. Trump, oprit de consilieri de la un atac

La un pas de război. Puterea nucleară a Iranului e în creștere. Trump, oprit de consilieri de la un atac donald trump susținător sursa: Casa Albă

Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit de 12 ori faţă de cantitatea permisă prin acordul nuclear din 2015, ceea ce stârnește îngrijorare în rândul marilor puteri ale lumii. Primul carea a reacționat, a fost președintele în funcție al Statelor Unite, Donald Trump.

New York Times scrie că, săptămân trecută, preşedintele american Donald Trump şi-a întrebat consilierii despre opţiunea de a ataca Iranul din cauza prezenţei sale nucleare în creştere.

Consilierii de rang înalt l-au descurajat pe Donald Trump să lanseze un atac din cauza riscului extinderii conflictului.

Reuniunea cu cei mai importanţi consilieri pe probleme de securitate a avut loc joi la Casa Albă ca răspuns la informaţiile date publicităţii miercuri de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit cărora Iranul şi-a mărit stocul de uraniu îmbogăţit de 12 ori faţă de cantitatea permisă prin acordul nuclear din 2015.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit informaţiilor, la întâlnire au fost prezenţi vicepreşedintele Mike Pence, secretarul de stat Mike Pompeo, secretarul interimar al apărării Christopher Miller şi preşedintele şefului statului major interarme Mark Milley, scrie DPA.

Nu este exclus ca preşedintele Trump să caute în continuare modalităţi de a ataca active şi aliaţi ai Iranului, inclusiv miliţiile din Irak, a raportat New York Times, citând oficiali familiarizaţi cu acest dosar.

Iranul a început să ignore prevederile-cheie ale acordului

AIEA a afirmat în ultimul său raport trimestrial asupra Iranului că stocul de uraniu îmbogăţit al acestei ţări a depăşit 2.400 de kilograme, cu mult peste cele 202.8 kilograme permise în cadrul acordului nuclear din 2015 cu SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi China.

Regimul de la Teheran a început să ignore prevederile-cheie ale acordului anul trecut, după ce preşedintele Donald Trump a decis ca SUA să părăsească acordul şi a restabilit sancţiuni la adresa Iranului.

Preşedintele ales Joe Biden a promis că va reveni asupra deciziei predecesorului său în privinţa acordului, ceea ce se va dovedi mai greu de realizat în contextul în care actualul lider de la Casa Albă va enerva conducerea Iranului înainte ca Biden să îi ia locul în ianuarie anul viitor.