În urmă cu un an, a fost găsit pe o plajă din Turcia trupul neînsuflețit al micuțului refugiat sirian Alan Kurdi, care a devenit rapid un simbol al crizei refugiaților.
Imaginile cu corpul băiețelului, cu fața în jos, pe nisip, a fost publicată de ziarele din întreaga lume, și a readus în atenție miile de decese ale celor care încearcă să traverseze Mediterana, în fiecare zi.
Trei personalități din lumea sportului, politicii și muzicii au ieșit atunci cu declarații, pentru a-și exprima dezgustul față de moartea copilului și pentru a cere Marii Britanii să facă mai mult pentru a ajuta refugiații, amintește publicația The Telegraph.
Bob Geldof, fondatorul trupei Live 8 concert, Yvette Cooper, fost candidat laburist și Stan Collymore, un fost fotabalist din Anglia,care chiar a promis că va lua un sirian la el acasă.
Când au fost întrebați de jurnaliștii britanici, săptămâna asta, dacă au făcut ceea ce spuneau în urmă cu un an, niciunul dintre cei trei nu a dat vreun răspuns. În 4 septembrie 2015, Geldof a fost citat de The Guardian spunând: „Sunt pregătit, sunt norocos - am o locuință în Kent și un apartament la Londra, eu și Jeanne (partenera sa de viață) am fi pregătiți să luăm trei familii imediat la noi acasă și să-i ajutăm până când se pun pe picioare și reușesc să meargă mai departe”.
Cooper a făcut o declarație asemănătoare: „Dacă de asta este nevoie, atunci sigur că da, cred că foarte mulți oameni ar ajuta”. În 2 septembrie, fostul jucător la Liverpool, Collymore a scris pe Twitter: „Dacă guvernul meu îmi permite, voi lua o familie de sirieni la mine acasă, pentru un an, chiar de mâine”.
Nu sunt singurele celebrități care au dat semne că vor să se implice în campania „Bun venit, refugiați!”. Și scriitoarea JK Rowling a participat la acea campanie, dar s-a oprit la un moment dat.
Cu toate acestea, sunt oameni care chiar au făcut ce-au promis. De pildă, jurnalista de la Guardian, Helen Pidd. Ea a scris un articol în ianuarie 2015 despre chiriașul ei, Yasser Al Jassam, un refugiat sirian, care trăia în casa ei, și pentru care a aranjat ca soția și copiii lui să vină în Marea Britanie.
„Tot ce avea era o plapumă și o pernă și un rucsac mic”, a scris ea. „Când și-a desfăcut bagajul am văzut ce puține lucruri avea: un pantalon, o cămașă, o pereche de blugi, două veste două perechi de chilloți. Asta purta când s-a ascuns într-un camion, și asta e tot ce mai primise de când a ajuns aici”, a scris jurnalista.
Aceste povești sunt publicate acum, când tatăl micuțului Alan, Abdullah, a vorbit despre eșecul lumii de a opri baia de sânge din Siria. „Politicienii au spus după moartea familiei mele: Niciodată nu se va mai întâmpla asta!”, a amintit bărbatul de 41 de ani, pentru ziarul german Bild. „Toată lumea a susținut că vor să facă ceva, din cauza fotografiei care i-a impresionat atât de mult. Dar ce se întâmplă acum? Oamenii mor în continuare și nimeni nu face nimic!”, a declarat, cu amărăciune, bărbatul.
Kurdi a făcut aceste comentarii înainte cu puțin timp de comemorarea unui an de la tragedia din Mediterana, în care el și-a pierdut soția, Rehab, de 35 de ani, pe Alan și pe celălalt fiu al său, Galip.