Publicația franceză La Tribune are vești bune pentru șoferi. Prețul petrolului pe piața internațională se apropie de un minim istoric!
Barilul de petrol va costa numai 20 de dolari? De neconceput în urmă cu doar câteva săptămâni, această ipoteza este de acum evocată de analiștii de la Goldman Sachs. Luni, cursul țițeiului se prăbușea deja cu peste 25%, barilul căzând chiar sub pragul simbolic de 30 de dolari.
Această cădere este alimentată de războiul prețurilor declanșat de Arabia Saudită, care a decis unilateral să scadă prețurile la livrare. Riadul a reacționat astfel la eșecul Organizației țărilor exportatoare de petrol și Rusiei, care nu au fost în stare să ajungă la un acord săptămâna trecută.
Confruntați cu incertitudinile economice provocate de epidemia de coronavirus, miniștrii cartelului țărilor petroliere au încercat să încheie un acord cu celelalte țări producătoare de petrol pentru reducerea producției și menținerea prețurilor țițeiului. Dar Rusia, al doilea producător mondial de petrol, dar care nu este membră a OPEP, s-a opus unei noi reduceri cu 1,5 milioane de barili pe zi.
Drept răspuns, Arabia Saudită s-a lansat într-o amplă acțiune de soldări făcând cea mai importantă reducere a prețurilor sale petroliere în 20 de ani, a relatat duminică Bloomberg News. În opinia lui Jeffrey Halley, analist la Oanda, “Arabia Saudită pare că are intenția să pedepsească Rusia”.
Astfel, prețul pentru petrolul destinat Asiei a scăzut cu 4 – 6 dolari/baril, în vreme ce prețul pentru Statele Unite a fost redus cu 7 dolari pe baril. Aramco a vândut barilul de Arabian Light la un preț fără precedent: 10,25 de dolari barilul, potrivit Bloomberg.
“O scădere cu 30% a prețurilor țițeiului este fără precedent și trimite o undă de șoc uriașă pe piețele financiare”, a subliniat Margaret Yang, analist pentru CMC Markets. Piețele de acțiuni au căzut în Asia și în Golf. Ar urma să scadă în Europa și în Statele Unite.
Piața petrolului va rămâne probabil la minim în lunile următoare, scăderile de preț ale Arabiei Saudite se conjugă cu stoparea creșterii economice din cauza coronavirusului, care a făcut să scadă aurul negru, a adăugat analistul.
“Ceva de felul acesta ar putea avea mai multe repercusiuni în lume decât un război comercial între China și Statele Unite, pentru că petrolul este legat de multe sectoare în economia mondială”, a subliniat Rohitesh Dhawan, director pentru energie, climă și resurse naturale al societății de consiliere Eurasia Group de la Londra.
Margaret Yang de la CMC Markets a exprimat speranța că prăbușirea prețurilor ar putea face Rusia să revină la masa negocierilor cu OPEP pentru a ajunge a un acord.