Summitul NATO de la Washington. Starea de sănătate a lui Biden va fi atent analizată

Summitul NATO de la Washington. Starea de sănătate a lui Biden va fi atent analizatăNATO. Sursa foto: Dreamstime.com

Casa Albă a sperat la un moment dat că summitul NATO care se va deschide marți va pune în valoare rolul de lider al președintelui Biden în alianța transatlantică și diferențele sale cu Donald Trump. În schimb, a devenit un test esențial al aptitudinii sale pentru un al doilea mandat.

O prestație solidă în timpul reuniunii de trei zile a liderilor NATO ar putea contribui la consolidarea candidaturii sale, amintindu-le alegătorilor de sprijinul său pentru parteneriatul militar vechi de 75 de ani pe care predecesorul său l-a atacat în mod regulat. O altă poticnire precum dezbaterea sa împotriva lui Trump de luna trecută nu ar face decât să intensifice apelurile pentru ca comandantul suprem în vârstă de 81 de ani să iasă din cursa prezidențială.

"Nu are loc pentru niciun fel de greșeli, niciun fel de împiedicări", a declarat Rachel Rizzo, membru la Atlantic Council.

Summitul NATO începe marți

Biden va deschide marți summitul cu observații. După care, miercuri va fi zi de întâlniri și de un dineu la Casa Albă pentru liderii NATO. Iar joi va avea loc o conferință de presă cu reporterii. De asemenea, el va avea întâlniri bilaterale cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu noul prim-ministru britanic Keir Starmer. După care, miercuri va fi zi de întâlniri și de un dineu la Casa Albă pentru liderii NATO. Iar joi va avea loc o conferință de presă cu reporterii.

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat luni că era încrezătoare în abilitățile președintelui, după ce l-a informat pe acesta în urmă cu trei săptămâni cu privire la summit. "El a sfârșit prin a mă asalta cu o mulțime de întrebări la care a fost greu să răspund", a spus ea. "Nu am nicio îngrijorare".

Cu toate acestea, cuvintele președintelui vor fi analizate atent. Se vor analiza eventuale scăpări sau greșeli, la fel ca și rezistența sa. Acest lucru vine după ce, în timpul dezbaterii de 90 de minute, s-a chinuit să ofere răspunsuri coerente. Un interviu acordat ulterior postului ABC nu a contribuit prea mult la calmarea neliniștii.

Oficialii de la Casa Albă apără imaginea lui Biden

Întrebat vineri despre capacitatea lui Biden de a ocupa această funcție, un înalt funcționar al administrației a lăudat dosarul președintelui și relațiile transatlantice de lungă durată.

"Liderii străini l-au văzut pe Joe Biden de aproape și personal în ultimii trei ani. Ei știu cu cine au de-a face și, știți, știu cât de eficient a fost", a declarat oficialul de rang înalt al administrației reporterilor în timpul unei convorbiri telefonice de vineri. A menționat că președintele a sprijinit NATO și "s-a opus agresiunii fără precedent a președintelui [rus] [Vladimir] Putin împotriva Ucrainei".

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a susținut că Biden nu a avut nevoie să își liniștească aliații în urma dezbaterii. "Nu primim niciun semn în acest sens de la aliații noștri", a declarat el luni. "Dimpotrivă, din conversațiile pe care le avem cu ei în avans, ei sunt încântați de acest summit. Ei sunt încântați de posibilități".

Kirby a mai spus că săptămâna aceasta vor fi făcute anunțuri cu privire la capacitățile de descurajare în ceea ce privește Ucraina și întreaga alianță. El a spus că vor exista anunțuri cu privire la baza industrială de apărare și la calea Ucrainei către NATO.

Biden se confruntă cu presiuni

În ciuda unui efort masiv de control al pagubelor din partea Casei Albe, Biden se confruntă cu presiuni pentru a pune capăt candidaturii sale la realegere. Cel puțin 10 democrați din Camera Reprezentanților au lansat apeluri publice și private pentru ca președintele să renunțe. Ei s-au alăturat unui cor de donatori și oficiali ai partidului care își exprimă îngrijorarea. Aceste strigăte ar putea deveni mai puternice săptămâna aceasta, când parlamentarii revin la Washington pentru prima dată de la dezbatere.

Până acum, președintele a fost sfidător în fața criticilor. El a publicat o scrisoare luni și a participat la emisiunea "Morning Joe" de la MSNBC pentru a susține că are sprijinul alegătorilor și că s-a angajat să rămână în cursă.

Biden a citat istoricul său în materie de politică externă drept motiv pentru care ar trebui să rămână candidatul partidului său.

"Am extins NATO. L-am consolidat", a declarat Biden pe MSNBC. "M-am asigurat că suntem într-o poziție în care avem o coaliție de oameni ai națiunilor din întreaga lume pentru a face față Chinei, Rusiei. Cu tot ceea ce se întâmplă în lume. Facem progrese reale".

Unii lideri NATO au îndoieli

Unii lideri NATO nu sunt convinși. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a lansat un avertisment pentru Biden pe platforma social-media X după dezbatere:

"Marcus Aurelius a fost un mare împărat. Însă, și-a stricat succesiunea trecând ștafeta fiului său nevolnic Commodus (El, din Gladiatorul). a cărui domnie dezastruoasă a început declinul Romei", a scris Sikorski. "Este important să îți gestionezi călătoria spre apus".

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a evitat întrebările repetate cu privire la sănătatea și abilitățile lui Biden în timpul unei conferințe de presă din 5 iulie.

"Am avut și continui să am o relație de lucru foarte bună cu președintele Biden. Totodată, salut angajamentul său personal foarte puternic față de alianță și față de conducerea Ucrainei", a declarat Stoltenberg.

Prestația lui Biden la dezbatere i-a determinat pe aliații Americii să se întrebe dacă trebuie să se pregătească acum pentru scenariul tot mai probabil al unei a doua președinții Trump. Europenii sunt din ce în ce mai îngrijorați de ceea ce înseamnă o revenire a lui Trump pentru NATO. Criticile frecvente ale fostului președinte la adresa alianței transatlantice au alimentat îngrijorarea.

La summitul din această săptămână, liderii NATO vor reafirma probabil obiectivul pe termen lung de a aduce Ucraina în alianță. Trump, în schimb, a acuzat promisiunile Occidentului de a aduce Ucraina în alianță că au provocat Rusia să invadeze țara în primul rând. În timpul dezbaterii cu Biden, Trump a declarat că, dacă va fi ales în noiembrie, va rezolva războiul chiar înainte de preluarea mandatului, pe 20 ianuarie. El nu a oferit detalii.

Contrastul dintre punctele de vedere ale lui Trump și Biden va fi puternic evidențiat, potrivit The Wall Street Journal.

Ne puteți urmări și pe Google News