Directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (Niaid) din SUA a vorbit la Harvard Medical School și la posturile de televiziune NBC și CNN, lansând un avertisment teribil: sosirea anotimpului rece și a gripei pot provoca o adevărată explozie a infectărilor Covid-19. Vor fi nevoite Statele Unite ale Americii să se întoarcă la lockdown? Iată ce scrie La Stampa!
"Trebuie să ne punem la adăpost și să trecem peste toamnă și iarnă, pentru că nu va fi ușor". Avertismentul lui Anthony Fauci pare să ne aducă înapoi la lockdown-urile din primăvară, când Covid 19 începea să decimeze lumea, iar în plus, sunt exact opusul optimismului lui Trump, convins de faptul că SUA a trecut de perioada cea mai grea. Dacă aceste două puncte de vedere aproape opuse sunt citite prin prisma declarațiilor pe care șeful Casei Albe i le-a făcut lui Bob Woodward, recunoscând că „a minimizat” virusul în public chiar în momentul în care aceasta exploda, se poate înțelege panica pe care o pot genera, în special pe fundalul alegerilor din 3 noiembrie.
Directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (Niaid) a vorbit la Harvard Medical School și la posturile tv Nbc și Cnn, avertizând că sosirea timpului rece și a gripei pot provoca o adevărată explozie a infectărilor: „Am mai trecut prin asta. Nu trebuie să subestimăm niciodată potențialul pandemiei și să privim latura roz a lucrurilor ». Consilierul lui Trump a reiterat că este optimist în ceea ce privește vaccinul, deoarece "testele sunt în regulă și foarte probabil vor fi disponibile între sfârșitul anului și începutul anului următor".
Între timp, însă, lucrurile nu merg bine: «Nu ajută faptul că în SUA continuă să existe aproximativ 40.000 de cazuri noi pe zi și o mie de decese. Este mai bine decât în august, însă numerele continuă să fie prea mari. În acest moment aș vrea să văd 10.000 de infecții pe zi sau chiar mai puțin». Prin urmare, optimismul președintelui este deplasat: „Îmi pare rău, dar trebuie să spun că nu sunt de acord, pentru că dacă observăm statisticile, ele sunt îngrijorătoare”. Este adevărat că în 28 de state s-a înregistrat o scădere a numărului infectărilor, dar „atunci când ai o bază de 40.000 de infectări și amenințarea creşterii cazurilor pozitive în regiuni precum Dakota și Montana, ai o problemă”. De fapt, acum, același CDC (Centre for Disease Control and Prevention) estimează că până la începutul lunii octombrie, în America se vor înregistra peste 200.000 de decese.
Fauci nu a comentat declarațiile făcute de Trump lui Woodward pentru cartea Rage, în care admite că, în timp ce le spunea public americanilor că epidemia este sub control, în privat recunoştea că situaţia este gravă: „Minimizez pentru a nu crea panică”. Directorul Niaid, însă, a spus că „minimizarea nu este utilă” și a adăugat că „în timp ce lupți împotriva unei pandemii, nu ajută să fii constrâns să respingi teorii fără sens despre tratamente”. O referire evidentă la hidroxiclorochină, promovată de șeful Casei Albe și poate și la autorizarea utilizării plasmei în caz de urgență.
Trump a încercat să se apere spunând că vrea să evite panica, dar, potrivit lui Woodward, argumentul nu stă în picioare, pentru că un lucru este să păstrezi calmul, iar altul e să minți. Primul obiectiv ar putea fi atins prin explicarea realității pericolului pentru țară, dar în același timp anunțând și aplicând un plan serios de combatere a acestuia. „Acoperirea”, pe de altă parte, i-a lăsat pe americani lipsiți de apărare, începând cu propriii săi susținători, care, ca urmare a cererilor preşedintelui, au refuzat cele mai elementare măsuri de protecție, cum ar fi măștile, sau s-au grăbit să redeschidă economia atunci când nu existau încă premisele necesare. Lucru care a dus la mii de decese evitabile, care cad acum pe umerii lui Trump.
Alarma privind posibila creștere a infectărilor, situaţie pe care Fauci nu o numește „al doilea val, deoarece nu am ieșit încă din primul”, merge la pas cu alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, pentru că gestionarea defectuoasă a pandemiei Covid și criza economică sunt problemele care l-ar putea depuncta mult pe șeful Casei Albe. Trump speră să le neutralizeze prin anunțarea vaccinului înainte de vot, lucru care ar crea însă o problemă serioasă de credibilitate pentru persoana care a recunoscut că a minimizat virusul', scrie La Stampa.
Traducerea: Rador