Guvernul federal german intenționează să ia măsuri pentru a se asigura că stațiunile de schi rămân închise în toată Europa. Cancelarul Angela Merkel a anunțat acest lucru în Bundestag, subliniind totuși modul în care unele ţări, precum Austria, par hotărâte să nu adere la acest proces. Anunțul lui Merkel a fost întâmpinat cu reacții și comentarii în aula parlamentului.
În urmă cu patru săptămâni, guvernul a decis noi măsuri anti-pandemice. „Putem vedea că acest lucru ne-a permis să oprim o creștere exponențială dramatică”, a explicat cancelarul, care a vorbit despre un „prim succes” în lupta împotriva coronavirusului, legat de faptul că sistemul de sănătate a fost protejat de colaps. Cu toate acestea, a adăugat Merkel, o schimbare nu este încă evidentă.
În aceste zile, toate țările europene care găzduiesc stațiuni montane renumite discută despre oportunitatea deschiderii teleschiurilor și studiază planuri pentru a încerca să salveze sezonul, cel puțin în timpul sărbătorilor. Franța a anunțat că va lua o decizie în următoarele zece zile, deoarece există încă multe incertitudini.
În ultimele ore, Palatul Matignon a consultat principalele organizații din sector pentru a face un bilanț nu numai asupra activităților sportive în aer liber, ci și asupra felului în care turiştii îşi petrec timpul liber de după schi în stațiunile montane, momente de relaxare care ar putea favoriza contagiunile. Guvernul francez studiază diferite scenarii, de la „definirea unui protocol specific de sănătate” până la acordarea de compensații economice companiilor și lucrătorilor din sector în cazul închiderii stațiunilor.
În orice caz, decizia Franței va ține cont și de cele ale țărilor vecine. Iar aici, chestiunea se complică. Pentru că împotriva celui de-al doilea val, fiecare națiune a luat măsuri diferite, în momente diferite. De exemplu Elveția, care în această etapă a decis să nu impună un lockdown, și-a menținut mereu deschise stațiunile de schi și nu intenționează să le închidă în vârful sezonului. Deja la sfârșitul lunii octombrie circulau fotografiile cu pârtiile din Verbier, pline de schiori. Desigur, odată cu creșterea ratei de contagiune, autoritățile elvețiene nu vor dori să își asume riscuri.
Din acest motiv, managerii stațiunilor de schi, trebuie să prezinte autorităților cantonale un plan de siguranță şi trebuie să se asigure că este respectat. Printre măsuri se numără păstrarea unei distanțe de 1,5 metri, obligativitatea purtării măștii în teleferic și igienizarea atentă a telecabinelor și a altor structuri utilizate de schiori. În Austria, unde stațiunea de schi Ischgl a fost scena primului focar european major de Covid, se urmărește efectuarea unui screening în masă pentru a relua economia, școlile și chiar schiatul, la sfârșitul lockdownului, pe 5 decembrie. (Rador)