Evenimentul Zilei > Opinii > Invitatii EVZ > LA SFAT CU PSIHIATRUL. Nu deschideți ușa depresiei, bucurați-vă de viață așa cum este ea!
LA SFAT CU PSIHIATRUL. Nu deschideți ușa depresiei, bucurați-vă de viață așa cum este ea!

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Nu deschideți ușa depresiei, bucurați-vă de viață așa cum este ea!

Pentru că am primit enorm de multe întrebări de la persoane care mi-au scris că sfârșitul de an le provoacă o depresie accentuată, am reluat acest subiect extrem de important.
Asociem sărbătorile cu bucuria și veselia, în general, cu starea de bine, dar nu întotdeauna situația stă așa. Sfârșitul de an este perioada în care suntem obișnuiți să petrecem mult, să ne gândim la cei dragi, să fim aproape de familie și prieteni. Este perioada în care de mici copii am ascultat clinchet de zurgălăi și ne-am bucurat de zăpadă. Decembrie este luna în care alergăm între Moș Nicolae, Moș Crăciun și Anul Nou, este luna în care avem timp pentru o introspecție și un bilanț al finalului de an.
 
 
Există, însă, enorm de mulți oameni pentru care sărbătorile sunt asociate cu tristeţea, singurătatea, apăsarea sau depresia. Pentru ei, în această perioadă se acumulează și sumează toate eșecurile. Aceștia sunt depresivii! Sunt oamenii de lângă noi pe care uneori nu-i vedem sau nu avem timp să-i vedem. Sau, și mai rău, poate ne facem că nu-i vedem. Ceea ce vedem uneori este rezultatul acțiunilor lor, atunci când deja este prea târziu pentru ei.
 
 
Știați că perioada Sărbătorilor de iarnă este cea mai prolifică pentru pacienții suicidari? Că, atunci când noi petrecem, este confirmată oficial cea mai mare rată de sinucideri? Un studiu multicentric (11 țări) condus de G Jessen de la Centre for Suicidological Research, Odense, Danemarca, remarca faptul că, înainte de Crăciun, există o adevărată „febra” a sinuiciderilor și tentativelor de suicid, iar între Crăciun și Anul Nou există o rată cu 40 % mai mare decât în alte perioade ale anului, cu o exacerbare a numărului în data de 1 ianuarie. Studiul a fost realizat pe un număr de 24.388 de tentative autolitice. Dar să nu credeți că problema este a acestei luni, a lunii decembrie. Acum doar vedem rezultatele a ceea ce spuneam anterior: depresivii sunt oamenii de lângă noi.
 
 
Problemele lor au început cu mult timp în urmă, uneori cu ani de zile, iar acum doar se accentuează. De câte ori ați ignorat simptomele depresiei la oamenii de lângă voi? Există persoane singure în sensul strict al termenului (nu au un partener), la fel cum există persoane care, deşi au un partener, se simt extrem de singure, neînţelese, nevalorizate de către acesta.
 
 
Singurătatea în doi este un motiv serios al depresiei. Din păcate, există un număr semnificativ, deloc de neglijat, al celor care se simt singuri în cuplu sau în familie. Evident, depresia îşi face loc într-o relaţie cenuşie, plată, unde comunicarea a devenit amintire, unde valorizarea este absentă de ceva vreme, acolo unde partenerii au aşteptări diferite, dorinţe distincte şi încep adesea să preţuiască absenţa celuilalt mai mult decât prezenţa. Interesant din acest punct de vedere va fi și rezultatul anchetei privind sinuciderea celor doi soți din Iași.
 
 
Depresia este însoțită de sentimentul de tristețe, de gol, fără speranță, de plâns fără un motiv aparent, de tulburări ale somnului, de modificări ale greutății corporale (+ 5% într-o singură lună), scăderea sau creșterea apetitului alimentar, agitație psihomotorie sau din contră, oboseală sau lipsa de energie în activitățile zilnice. Ulterior, se instalează gânduri recurente de moarte, cu ideație autolitică recurenta cu sau fără plan specific de suicid. În asociere cu alcoolul, rezultatele pot fi dezastruoase. Presiunea sărbătorilor este dată şi de imaginea feerică prin care este mediatizat Crăciunul.
 
 
„Craciunul de poveste” nu are legătură cu viaţa reală. Ne gândim adesea că va fi o perioadă dacă nu excepţională, măcar bună şi tihnită, ignorând stresul acumulat, oboseala accentuată, distanţa faţă de unele persoane dragi, dar şi tensiunile care pot apărea. Depresia „intră pe uşă” tocmai prin diferenţa pe care o resimţim între ceea ce ne-am imaginat, ceea ce ne-am proiectat şi realitatea care poate contrazice uneori brutal această proiecţie.
 
 
Sugestii pentru îmbunătățirea dispoziției în perioada sărbătorilor: concentrarea atenției spre activitățile plăcute, petrecerea timpului alături de persoane dragi (prieteni, familie etc.), activitate fizică, să ne facem utili, să aducem bucurii celorlalți, să cerem ajutorul atunci când ne simțim depășiți, să ne bucurăm de viața așa cum este ea, să trăim prezentul cât mai frumos, în armonie cu ceilalți.
 
 
Anamaria Ciubară este unul dintre cei mai cunoscuți medici psihiatri.  După o experiență de peste 10 ani la  Institutul de Psihiatrie Socola Iași, acum își desfășoară activitatea la Spitalul de Psihiatrie ”Elisabeta Doamna” din Galați. Este medic primar psihiatru, conferențiar universitar la Universitatea ”Dunărea de Jos”, Facultatea de Medicină și Farmacie, catedra de Psihiatrie, și editor la American Journal of Psychiatry and Neuroscience. În fiecare weekend, în Evenimentul zilei, vine în sprijinul persoanelor interesate de problemele legate de sănătatea mentală, oferindu-le informații la rubrica: „La sfat cu psihiatrul”.

 

 

 

Publicat in categoriile: Invitatii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: