La scuze toți se pricep: și când mor oameni, și când sunt chinuiți, și când se fură

La scuze toți se pricep: și când mor oameni, și când sunt chinuiți, și când se fură Sursa: Arhiva EVZ

Există o abundență de justificări, de scuze ceva de speriat. Ori de câte ori se descoperă vreo faptă gravă sau vreo trăsnaie, cei care ar trebui să fie răspunzători, cei care ar fi putut împiedica să se întâmple găsesc tupeul să ne ofere justificări. Să ne explice de ce o femeie a născut în curtea spitalului. Sau de ce se fură lemnul din păduri. Sau de ce ni se măresc taxele...

Cred că e vremea ca societatea să fie neiertătoare, să se implice mai mult, românii să învețe să se opună când sunt tratați cu dispreț în instituțiile statului, să reclame, să cheme presa, să refuze să tacă sau să ia poziția ghiocelului. În ultimele săptămâni am asistat la un lanț de întâmplări oribile, care nu ne-au arătat doar vinovații, ci și lipsa de reacție a cetățenilor din jurul lor. Căminele groazei, femeia surdo-mută și pruncul ei care a pășit în lumea noastră pe trotuarul rece din fața spitalului din Urziceni, tânărul căruia un medic din Urlați i-a lăsat în piciorul rănit frâna de mână de la bicicletă, furtul de lemne din păduri care nu poate fi stopat de niciun regim, primari care înjură sau bat cetățeni...

Politicieni, precum și reprezentanți ai unor instituții medicale, sociale, administrative se arată indignați. Se revoltă, se delimitează, condamnă cu fermitate „inadmisibilul”... Și, după trecerea pârjolului mediatic, continuă să nu facă nimic, să nu schimbe nimic în afară de discurs și de justificări.

Ați auzit scuzele și justificările pentru lipsa de interes și de inițiativă a personalului medical de la Urziceni date de doamna manager de spital! N-avea medic obstetrician, ci doar un chirurg în gardă și ceva asistente în UPU. Și că nu s-au putut înțelege cu tânăra însărcinată fiindcă era surdo-mută. Ne crede proști, ea și primarul rasist care-i ține trena? Dacă paramedicii și asistenta de pe Salvare au știut să asiste o naștere, chirurgul nu a învățat să o facă în facultate? Asistentele din noaptea aceea nu erau și ele mame, nu născuseră vreodată? Ce aștepți să-ți spună o femeie pe care o apucă durerile facerii, ca să-ți dai seama și să intervi, să o ajuți? Ca să nu mai zic că vorbea mama ei și sora pentru ea, dacă era neapărat nevoie de conversație!

Ne puteți urmări și pe Google News

Primarul Urziceniului, un mizerabil, spune în microfoane că a suspendat-o pe pupila-manager la presiunea presei. Colegiul Medicilor tace mâlc, de parcă deontologia colegilor din UPU Urziceni trebuie evaluată de Consiliul Local. Empatia pentru bolnavi nu e cuprinsă în salariul de 130-15.000 de lei?

Vin acum în fața reporterilor cetățeni care reclamă neregulile din acest spital, corupția, angajările pe șpagă, neomenia personalului, ba chiar alte morți. La fel au făcut și în cazul acelor azile ale morții din Voluntari, din Afumați și București. Vecinii știau atât de multe despre ce se petrecea în curțile acelor cămine „cu bătrâni goi, la gard”, unii zic că au făcut sesizări la Poliție și Parchet. E de neînțeles cum niciun aparținător nu s-a prins, vreme de doi ani, că mama-tata-ruda sa sunt tratați rău! Scuzele unora dintre ei l-am auzit... Sunt din același registru ca al autorităților care nu-și asumă responsabilitatea pentru propriile acţiuni.

Și totuși, unde-au fost românii, când a fost tăiat Viteazul? Pardon, despre Mihai Viteazul zicea Adrian Păunescu în celebra lui poezie! Ale cărei versuri merită să ni le amintim, că-s prea sugestive și nici nu strică nimănui un duș rece:

„Nu mai acuzați străinii, Că ne taie domnitorii, Că intimidează Țara Cu guverne provizorii. Eu atâta-aș vrea să aflu, Arătându-ne obrazul, Totuși, unde-au fost românii, Când a fost tăiat Viteazul?”.

Grea întrebare, un răspuns de nerăspuns. Poate doar o reamintire din școală să ne arate că ne putem reseta dacă vrem să scăpăm de justificatorii ăștia de profesie, care ne tot explică și ne explică și-și exprimă părerile de rău, regretul... În urmă cu peste 2.000 de ani, în Grecia antică, acești justificatori se numeau sofiști. Erau maeștri în argumentări și justificări, iar prin asta convingeau și manipulau populația. Stăpâneau societatea.

Ei, nu vom găsi noi un nou Aristotel, filosoful care i-a învins pe sofiști prin găsirea unui nou mod de a gândi și prin impunerea regulilor logicii, conform cărora nu este corect ceea ce e în afara acestor reguli! Dar măcar să nu mai tolerăm în tăcere scuzele și justificările celor care ne cred atât de proști încât le înghițim balivernele.