La Roma a fost deschisă a cincea și ultima Poartă Sfântă

La Roma a fost deschisă a cincea și ultima Poartă SfântăPapa Francisc. Sursa foto: Facebook/Vatican News

La Roma a fost deschisă a cincea și ultima Poartă Sfântă.

Cardinalul James Michael Harvey, protopop al Bazilicii, a deschis duminică dimineața Poarta Sfântă a Bazilicii Sf. Paul în afara Zidurilor, cea de-a cincea şi ultima Poartă Sfântă care a fost deschisă la Roma pentru acest Jubileu al Speranței.

Roma, pregătită de Jubileu

Papa Francisc a adăugat cea de-a cincea poartă pentru prima dată în istorie.

Cele patru Porţi Sfinte tradiționale se află în bazilicile majore ale Romei: Sf. Petru, Sf. Ioan în Lateran, Sf. Maria Maggiore și Sf. Paul în afara Zidurilor.

Porţile deschise cu ocazia jubileului 2025

Prima Poartă Sfântă a Bazilicii Sf. Petru a fost deschisă de Papa Francisc pe 24 decembrie, înainte de Liturghia din Ajunul Crăciunului.

Pe 26 decembrie, de ziua Sfântului Ștefan, primul martir creștin, Suveranul Pontif a deschis Poarta Sfântă din închisoarea romană de la Rebibbia.

În data de 29 decembrie, cardinalul Baldassare Reina a deschis Poarta Sfântă din Bazilica Sf. Ioan în Lateran.

Pe 1 ianuarie, cardinalul Rolandas Makrikas a deschis Poarta Sfântă a Bazilicii Santa Maria Maggiore.

La începutul ceremoniei de duminică de la Catedrala Sfântul Paul în afara Zidurilor, un bărbat a suflat într-un corn de berbec din Țara Sfântă.

Ce înseamnă acest Jubileu din Roma

În tradiţia ebraică, cornul de berbec, shofarul, era folosit ca trompetă în tradiția iudaică pentru a anunța începutul anului jubiliar. Cuvântul „jubileu” provine din cuvântul ebraic „jobel”, care înseamnă „corn de berbec”.

În tradiția evreiască, la fiecare 50 de ani, era un an jubiliar, an al eliberării sclavilor, al odihnei pământului și al restituirii bunurilor, potrivit Euronews.

Acest rit milenar, simbol al reconcilierii și al reînnoirii spirituale, marchează începutul unui an dedicat iertării și milostivirii divine. În vechime, poporul evreu avea un an declarat sfânt care cădea la fiecare 50 de ani, în care trebuia restabilită egalitatea între toţii fii Israelului, oferind noi posibilități familiilor care își pierduseră proprietatea și libertatea personală.

Traducerea: Cătălina Păunel/ RADOR RADIO ROMANIA/cpaunel/czaharia

Ne puteți urmări și pe Google News