LA REPUBBLICA: Tensiuni între Paris şi Ankara, Erdogan cere boicotarea produselor franceze

În ziua în care lira turcească atinge un nou minim istoric (acum se tranzacționează la 8,04 pentru un dolar), președintele turc Recep Tayyip Erdogan ridică din nou temperatura relațiilor cu Franța lui Emmanuel Macron: vorbind națiunii, a invitat-o să boicoteze toate produsele franceze și a spus că „musulmanii sunt acum supuși unei campanii de linșare asemănătoare cu cea împotriva evreilor din Europa înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial”.

Tensiunea dintre Turcia și Franța afectează diferite zone de criză - de la Libia la Marea Mediterană de Est, până la Nagorno-Kharabakh - și a crescut după decapitarea unui profesor francez de istorie și geografie care arătase în clasă caricaturile lui Mohammed ale revistei Charlie Hebdo.

Macron a adoptat o poziție clară în apărarea libertății de exprimare și a anunțat măsuri severe împotriva a ceea ce el numește „separatism islamist”, adică existența în unele zone din suburbiile franceze a comunităților influențate de predicatorii extremişti care resping valorile Republicii.

Președintele turc Erdogan l-a acuzat pe Macron că este instabil mental și că a lansat un fel de vânătoare de vrăjitoare împotriva musulmanilor în Franța. Un pretext care îi servește lui Erdogan pentru a distrage opinia publică turcă de la problemele interne ale țării, potrivit Le Monde:

„Multiplică conflictele externe pentru a apărea în faţa concetățenilor săi drept artizanul noii puteri otomane, în timp ce economia sa merge rău, moneda turcească se prăbușește și proiectul său de revoluție culturală s-a blocat. Singurul lucru care nu slăbeşte este nivelul represiunii", scrie ziarul progresist francez într-o apărare înțeleaptă a lui Macron, definindu-l pe Erdogan un „sultan piroman".

Europa, cu reprezentantul pentru politica externă Jospeh Borrell și președintele consiliului european Charles Michel, a luat apărarea Franței, iar luni a intervenit și liderul țării care găzduiește cea mai mare comunitate turcă din Europa, cancelarul german Angela Merkel:

"Cuvintele președintelui turc Erdogan împotriva Franței și a președintelui Macron sunt defăimătoare și absolut inacceptabile", a spus purtătorul de cuvânt al acesteia. Premierul italian Giuseppe Conte și-a exprimat şi el deplina solidaritate cu Macron: "Comentariile făcute de președintele Erdogan la adresa președintelui Macron sunt inacceptabile. Invectivele personale nu ajută agenda pozitivă pe care UE dorește să o urmeze cu Turcia".

Alegerile lui Macron nu au iritat doar Turcia. O campanie de boicot a produselor franceze este în desfășurare de zile întregi în diferite țări musulmane: Kuweit, Libia, Qatar și de asemenea în Iordania, o țară aliată istoric Franței. George Malbrunot, jurnalist francez expert în Orientul Mijlociu, spune că frazele critice ale regelui iordanian Abdullah privind publicarea caricaturilor lui Mahomed nu pot fi ignorate de Franța .

„În 2015, regele Abdullah a participat la marșul de solidaritate pentru Charlie Hebdo”, scrie Malbrunot. "El și-a asumat riscuri politice venind la Paris, în timp ce o mare parte a populației sale, inclusiv mulți islamiști, au condamnat caricaturile. Un alt semn al faptului că ideea noastră despre secularism nu este deloc înțeleasă în Orientul Mijlociu".

Campania lui Macron împotriva separatismului nu este o problemă nouă pentru politica franceză: președintele vorbise deja în luna februarie despre necesitatea intervenției. Franța este țara europeană care a suferit cele mai multe atacuri teroriste în ultimii opt ani şi problema moscheilor finanțate de țări străine sau a imamilor instruiți în străinătate a devenit acută. Iar asasinarea profesorului Samuel Paty a acționat ca un accelerator.