LA REPUBBLICA: Sectorul digital, educație, mobilitate durabilă. Orientările guvernamentale pentru utilizarea Fondului european de redresare

Treizeci de pagini, 28 de slide-uri, 6 misiuni.

Proiectul „Liniilor directoare pentru definirea Planului național deredresare și rezistență”, care va fi prezentat miercuri, dezvăluie și definește obiectivele pe care guvernul intenționează să le atingă cu cele 209 miliarde ale Next Generation Eu. Rezultatul va fi o Italia diferită și mai modernă, cu o dublare a ratei de creștere și cu diminuarea procentului de şomaj.

Pentru a-şi atinge obiectivele fixate, guvernul italian mizează pe digitalizare și inovație; pe revoluția verde și tranziția ecologică; pe infrastructura de mobilitate; pe educaţie şi formare; pe echitate, incluziune socială și teritorială şi pe sănătate.

Documentul indică propuneri concrete pentru fiecare dintre sectoarele alese.

Digitalizare și inovație.

În Italia, doar 76% din populația adultă a folosit internetul în ultimele trei luni, comparativ cu procentul de 87% din restul Europei. Astfel, liniile directoare prevăd digitalizarea administrației publice; finalizarea rețelei naționale de fibră optică și intervenții pentru dezvoltarea rețelelor 5G.

Revoluția verde și tranziția ecologică.

„Poluarea în centrele urbane rămâne ridicată și 3,3 la sută din populație trăiește în zone în care sunt depășite standardele europene de toxicitate a aerului”. Obiectivele sunt decarbonizarea transportului, îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice; managementul integrat al ciclului apei şi investiții în economia circulară.

Infrastructura pentru mobilitate durabilă.

Documentul vorbește în mod explicit despre „finalizarea coridoarelor TEN-T” din care face parte şi linia Torino-Lyon. Punctele B și C enumeră calea ferată de mare viteză pentru pasageri și mărfuri și dezvoltarea rețelelor de autostrăzi cu poduri și viaducte. În plus, sunt planificate investiții în mobilitatea urbană publică și privată durabilă. Instruire și cercetare în domeniul educației.

Imaginea este cea descrisă de guvernatorul Băncii Italiei Visco în urmă cu câteva zile: Italia are un procent de absolvenți de doar 27,6%, în timp ce cel european este de 40%. În acest sens, guvernul intenționează să apeleze masiv la Fondul de redresare pentru digitalizarea educației, lupta împotriva abandonului școlar şi politici care vizează creșterea numărului absolvenților.

Echitate și incluziune socială și teritorială.

După criza globală, inegalitatea din Italia a crescut şi trebuie contracarată și prin reamenajarea centrelor urbane și a suburbiilor. Aici, cel mai important rol îl ocupă politicile active de ocupare a forței de muncă, mai ales în rândul tinerilor, plus legea familie, Family Act, și o pregătire specială pentru femei.

Sănătate

Lacunele se află sub ochii tuturor. Mai multe locuri la terapie intensivă, dar și mai multe tehnologii informaționale începând cu introducerea dosarului electronic de sănătate. De asemenea, se va investi şi în îngrijirea și asistența la domiciliu, cu scopul de a depăși „neajunsurile actuale ale sistemului”.

Documentul abordează și chestiunea aşa numitelor „politici de sprijin”. Se insistă asupra investițiilor publice care trebuie să fie „cu mult peste 3% din PIB” și asupra „revizuirii concesiunilor” pentru a îmbunătăți „calitatea serviciilor, costurilor și investițiilor”. În ceea ce priveşte reforma fiscală: se vorbește despre „reducerea structurală a păcii fiscale asupra forței de muncă, prin reforma Irpef într-o cheie progresivă”.

Este planificată o revizuire a subvențiilor „cu o atenție deosebită pentru cele dăunătoare mediului”. Urmează simplificarea fiscală, lupta împotriva evaziunii fiscale și implementarea bazelor de date. Pe lângă justiție și administrația publică, reforma pieței muncii este importantă: scopul fiind „protejarea lucrătorilor vulnerabili şi garantarea salariilor decente”. Mai mult, este subliniată necesitatea creșterii ocupării forței de muncă și a creșterii stimulentelor fiscale pentru bunăstarea contractuală.

Sursa

Traducerea Cătălina Păunel, RADOR