Comisia Europeană "a convenit cu Moderna să furnizeze până la 160 de milioane de doze de vaccin, însă acum trebuie să transpunem acest lucru într-un contract", a anunţat Stefan de Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei, care a mai precizat că executivul UE are contacte cu companii de la care „se așteaptă să poată dezvolta cât mai curând posibil un vaccin eficient și sigur”.
Compania de biotehnologie americană a finalizat testările pe om, iar anul acesta este pregătită să livreze Statelor Unite 20 de milioane de doze de vaccin, în timp ce în 2021, în restul lumii vor ajunge între 500 de milioane și un miliard de doze. Prețul vaccinului, care, potrivit presei este de 25 de dolari, va include probabil și o cotă de profit. Celelalte companii au anunțat până acum că îşi vor vinde vaccinurile la preț de cost, cel puțin pe întreaga durată a pandemiei.
„Lumea așteaptă cu nerăbdare rezultatele pozitive ale studiilor clinice privind vaccinul Covid-19 în speranța de a avea un instrument care să ajute la menținerea pandemiei sub control, însă validarea acestora pentru distribuție nu va fi atât de folositoare dacă vaccinurile nu vor fi distribuite în mod egal oamenilor din întreaga lume la un preț de cost complet transparent”, spune Stella Egidi, directorul medical al organizaţiei Medici fără Frontiere.
"Capacitatea sectorului public de a stabili un preț corect - remarcă Egidi - necesită transparență. Moderna trebuie să se angajeze să publice o analiză detaliată a prețului și a tuturor costurilor de dezvoltare a vaccinului. Doar în contextul în care Moderna face publice aceste date, guvernele vor putea evalua dacă prețurile sunt corecte și accesibile. Cercetarea, dezvoltarea și producerea vaccinului Moderna au fost finanțate în mare parte din fonduri publice, guvernul SUA contribuind cu aproximativ 2,5 miliarde de dolari.
Moderna trebuie să vândă vaccinul la preț de cost și să nu urmărească profitul pentru un produs finanțat în mare parte de stat, în plină desfăşurare a unei crize fără precedent. "Se estimează că aproximativ 80 la sută din dozele inițiale ale vaccinului Moderna sunt deja promise, prin acorduri bilaterale netransparente unor țări cu venituri ridicate, inclusiv Statele Unite, lăsând la dispoziția țărilor în curs de dezvoltare şi unor situaţii umanitare, printre cele mai afectate de criză, cantități insuficiente de vaccin. Transformarea vaccinului într-un lux pentru câțiva nu este soluția pentru a învinge virusul sau pentru a salva vieți. Dacă se dovedesc a fi eficiente, primele doze ale vaccinului Moderna și ale celor produse de alte companii ar trebui să fie distribuite uniform în întreaga lume, pe baza unor criterii clare şi bine definite de OMS", subliniază directorul medical al organizaţiei Medici fără Frontiere.
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel/cciulu