Pe 31 august 1944, tânărul sublocotenent Dragnea, mândru de uniforma sa sovietică, intra în București. Preluarea de către comuniști/sovietici a fost o mană cerească. A fost înaintat la gradele de căpitan (dec. 1948), maior (1949), locotenent-colonel (1950) și colonel (1954). În mod aproape firesc a urmat cursurile Academiei Marelui Stat Major în U.R.S.S. Misiunea de destructurare a Armatei Regale şi introducerea de agenţi loiali comuniştilor şi sovieticilor a fost uşurată de reintegrarea parţială apoi, totală, în cadrul Armatei Române a voluntarilor din Divizia Tudor Vladimirescu- Debreţin.

Cei din Divizia Tudor Vladimirescu au fost reintegrați în Armata Română, prin Legea 320/26 aprilie 1945. Până atunci, ei figurând în evidențele Armatei Roșii. O decizie care a înfuriat Armata. Dezertorii/trădătorii primeau vechime în armată, ba au primit și grade în plus! Marin Dragnea a ajuns general de două stele, a avut zeci de funcții, iar după Revoluție a devenit președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

Am tot respectul pentru activitatea sa militară! Doar că din ea trebuie să scădem cel puțin 3 ani când a umblat îmbrăcat în ofițer sovietic. La fel de convins sunt că a făcut lucruri utile pentru Armată și mai ales pentru veterani. Asta, deși în ultimii ani îl puteai găsi periodic la ambasada Rusă și a mai fost și decorat de vreo două ori de de Federația Rusă prin decrete semnate de Vladimir Putin.

Dumnezeu să-l odihnească! Dar mai lăsați-o pe asta cu eroul că mai aveați un pic și-l făceați vreun Averescu sau Antonescu!

PAGINA ANTERIOARA