Franța va pleda pentru „sancțiuni” la nivel european împotriva Turciei, într-un moment în care tensiunile dintre UE și Ankara cresc pe multe aspecte controversate, a declarat, miercuri, secretarul de stat francez pentru Afaceri europene, Clement Beaune.
„Vom face presiuni pentru măsuri puternice de reacție europeană, inclusiv posibilul instrument de sancțiuni” a declarat dl.Beaune în faţa Senatului, camera superioară a parlamentului francez.
„Ultimul episod, care împinge granițele inacceptabilului, al președintelui Erdogan care l-a insultat pe președintele Republicii, dezvăluie (...) o strategie generală care este cea a Turciei de a-şi înmulți provocările”, a adăugat el.
Luni, dl.Erdogan și-a chemat concetățenii să boicoteze produsele franceze, la câteva zile după ce Parisul și-a rechemat ambasadorul de la Ankara după ce șeful statului turc a pus la îndoială „sănătatea mintală” a omologului francez.
Turcia îl acuză pe președintele Emmanuel Macron că și-a exprimat sprijinul pentru libertatea de a-l caricaturiza pe profetul Mohamed, în timpul unui omagiu adus lui Samuel Paty, profesorul de franceză ucis prin decapitare pentru că arătase caricaturile lui Mohamed în clasă.
„Este întotdeauna același obiectiv: să exercităm o presiune maximă asupra vecinilor săi și în special asupra UE. Am fost naivi prea mult timp”, a spus dl.Beaune.
Pe lângă aceste atacuri recente, în ultimele luni, s-au înmulţit tensiunile și disputele dintre UE și Turcia.
Descoperirea în ultimii ani a vastelor zăcăminte de gaz din estul Mediteranei a stârnit apetitul țărilor riverane precum Grecia, Cipru, Turcia, Egipt și Israel și a reaprins disputele privind frontierele maritime.
La sfârșitul unui summit european de la jumătatea lunii octombrie, la Bruxelles, președintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat reluarea explorărilor turceşti de gaze în estul Mediteranei și a reamintit că UE a prevăzut evaluarea situației în decembrie în vederea unor posibile sancțiuni.
De asemenea, Ankara este angajată militar în Libia, în sprijinul guvernului unității naționale, și în Siria împotriva forțelor kurde, aliate în coaliția internațională împotriva grupului jihadist Statul Islamic, coaliţie din care fac parte mai mulți membri ai UE.
Guvernul turc sprijină şi forțele azere angajate împotriva separatiștilor armeni în Nagorno-Karabah.
Totodată, Turcia se află şi sub amenințarea sancțiunilor Statelor Unite, după ce a testat recent, spre regretul Washingtonului, un sofisticat sistem de apărare antiaeriană, S-400, achiziționat de la Rusia, în ciuda avertismentelor NATO din care face parte şi Ankara.
Franța „nu va renunța niciodată la principiile și valorile sale”, în pofida „încercărilor de destabilizare și intimidare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal, subliniind „marea unitate europeană” în jurul valorilor sale vizavi de criticile Turciei și ale țărilor musulmane legate de publicarea caricaturilor lui Mahomed.
Franța a făcut obiectul „unei amenințări teroriste crescute în ultimele zile, alimentată de apeluri la ură”, dar care „ne întăresc dorința de a lupta neîncetat împotriva islamismului și a tuturor avatarurilor sale”, a adăugat el după un Consiliu de Miniștri.
Traducerea: Rodezia Costea, RADOR