Evenimentul Zilei > International > La Libre Belgique. Coreea de Nord: Kim promite să „întărească” arsenalul nuclear
La Libre Belgique. Coreea de Nord: Kim promite să „întărească” arsenalul nuclear

La Libre Belgique. Coreea de Nord: Kim promite să „întărească” arsenalul nuclear

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a promis să "întărească" arsenalul nuclear al ţării sale, în discursul său de încheiere a congresului partidului de la putere, a relatat miercuri agenţia oficială nord-coreeană KCNA recepţionată la Seul.

Miercuri, în discursul său de încheiere a congresului partidului unic, liderul Kim Jong Un a promis să „întărească” arsenalul nuclear al ţării sale, dar a şi recunoscut erori în gestionarea economiei, tot potrivit KCNA.

Kim a declarat că Phenianul a elaborat planuri pentru construirea unui submarin nuclear – o evoluţie care ar schimba situaţia pe plan strategic. Şi a citat o lungă listă de arme strategice printre care focoase nucleare hipersonice, sateliţi militari de recunoaştere şi rachete balistice intercontinentale cu carburant solid. Programele militare nord-coreene au progresat rapid de când este la putere Kim Jong Un. Coreea de Nord a realizat în această perioadă testul său nuclear cel mai puternic şi s-a dotat cu rachete capabile să atingă totalitatea teritoriului continental al Statelor Unite. Continuarea acestor dezvoltări interzise de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite a dus a întărirea sancţiunilor internaţionale contra Phenianului.

Liderul nord-coreean a fost ales duminică „în unanimitate” secretar general al Partidului Muncitorilor, la putere, la un congres al acestei formaţiuni. Acest congres a fost de asemenea ocazia pentru Phenian să organizeze o defilare militară.

Armata sud-coreeană a afirmat că a detectat semne ce indică faptul că o asemenea paradă a avut loc duminică seara. Nu a fost totuşi în măsură să spună dacă a fost vorba „despre eveniment în sine sau despre o repetiţie”.

Influenta soră a liderului nord-coreean, Kim Jong Un, a numit „idioate” autorităţile sud-coreene care au relatat că au observat indicii ale unei posibile defilări militare în acest weekend la Phenian, a mai relatat miercuri KCNA. Această declaraţie este „prostească” şi demostrează o „atitudine ostilă” din partea Sudului, a apreciat Kim Yo Jong. „Organizăm numai o defilare militară în capitală, nu manevre militare împotriva oricui sau pentru lansarea a ceva”, a declarat ea, confirmând implicit ţinerea defilării. (Rador)