LA LIBRE BELGIQUE: China acuză India de intimidare cu arme la granița sa

China a acuzat marți armata indiană că a trecut ilegal granița sa în Himalaia și a recurs la „tiruri de somație”, după o confruntare ucigașă în iunie între cei doi giganți asiatici.

Litigii frontaliere vechi opun puterile vecine de pe acoperișul lumii. Ele au fost ațâțate la jumătatea lunii iunie de o ciocnire rarisimă, la peste 4.000 de metri altitudine, între soldați indieni și chinezi la Ladakh (nordul Indiei).

Confruntarea a făcut 20 de morți de partea indiană și un număr necunoscut de victime în rândurile chinezilor. Moartea unor soldați indieni a produs un val de indignare în țara lor. Într-un comunicat dat publicității marți, ministrul chinez al apărării a acuzat India de “gravă provocare militară” după ce în ajun soldați indieni au trecut granița și apoi au “executat tiruri de somație”.

“Trupele chinezești de apărare a frontierelor au fost obligate să ia contramăsuri adecvate pentru a stabiliza situația pe teren”, adaugă textul, care nu precizează natura măsurilor. New Delhi nu a reacționat imediat.

Linia de control efectiv (Lign of Actual Control, LAC), frontiera de facto dintre India și China, nu este demarcată corect. Această situație poate face ca soldați chinezi și indieni să aibă întâlniri în care fiecare crede că celălalt a  încălcat linia.

După confruntarea din 15 iunie, înalți oficiali ai armatelor chineză și indiană s-au întâlnit și au convenit să acționeze pentru a liniști tensiunile.

Vineri, miniștrii apărării ai celor două țări au avut o discuție la Moscova în marja unei reuniuni internaționale. Dar cei doi s-au acuzat ulterior reciproc că inflamează situația, prin intermediul unor comunicate.

Ultimul conflict deschis între cele două națiuni cele mai populate de pe planetă datează de la războiul fulger din 1962, în care trupele indiene au fost rapid înfrânte de armata chineză.

Oficial, niciun foc nu a fost tras de-a lungul frontierei din 1975, conform unei practici vechi ce vizează să se evite o confruntare militară reală în această regiune de graniță.

Sursa

Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR