Britanici şi europeni reiau duminică negocierile la Bruxelles, timp de două zile cruciale destinate să smulgă un compromis privind acordul post-Brexit, o nouă încercare de a depăşi un eşec cu grele consecinţe economice.
Acest "nou efort" a fost decis sâmbătă seara la cel mai înalt nivel de prim-ministrul britanic, Boris Johnson, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după o suspendare a negocierilor timp de 24 de ore vineri, după o săptămână fără rezultate, la Londra.
Cei doi oficiali vor face un nou bilanţ luni seara, sub presiunea tot mai mare a calendarului, de vreme ce un eventual acord comercial va trebui ratificat de parlamentele britanic şi european înainte de a intra în vigoare pe 1 ianuarie.
Germania, care deţine în prezent preşedinţia UE, a salutat continuarea negocierilor, amintind că nu va accepta un acord "cu orice preţ".
Un angajament destinat să-i liniştească pe europeni, în momentul în care au apărut tensiuni în această săptămână între cei 27, unii temându-se că UE va face concesii prea mari pentru a evita un "no deal", potrivit unor surse europene.
Aceste 48 de ore se anunţă a fi de mare risc, deoarece Boris Johnson şi Ursula von der Leyen nu au putut decât să constate din nou sâmbătă seara "divergenţele importante" pe cele trei subiecte care blochează negocierile din martie.
Este vorba despre garanţii în materie de concurenţă cerute de europeni în schimbul unui acces britanic fără cote sau taxe la marea piaţă europeană, despre felul de a rezolva diferendele şi despre pescuit.
În ciuda ponderii economice scăzute, această ultimă problemă este hipersensibilă pentru unele stat europene, în special Franţa, care a ameninţat cu veto dacă acordul i-ar leza pescarii, liberi până acum sa intre în apele britanice, în vreme ce Londra intanţionează să reia controlul asupra acestora.
"Cele trei subiecte sunt legate între ele de firul roşu al suveranităţii de partea britanică - "take back control"-ul Brexiterilor - şi al protecţiei intereselor europenilor" care refuză să vadă apărând o economie nereglementată la porţile lor, subliniază o sursă europeană.
Subiect fierbinte la summit
Negociatorul european, Michel Barnier, s-a arătat prudent în legătură cu reluarea negocierilor. "Vom vedea dacă putem avansa", a spus el într-un tweet.
În situaţia în care europenii spun că vor să reuşească în acest weekend, această nouă secvenţă de 48 de ore nu va fi poate ultima, atât de bogată în răsturnări a fost saga Brexit
Oricare ar fi rezultatul luni seara, viitoarea relaţie cu Londra ar trebui oricum să fie unul din subiectele fierbinţi ale summitului european joi şi vineri la Bruxelles.
De la plecarea oficială a Regatului Unit pe 31 ianuarie 2020, Londra continuă să aplice regulile europene. Dar la finalul acestei perioade de tranziţie, pe 31 decembrie, va interveni ieşirea ei de pe piaţa unică şi din uniunea vamală.
În lipsa unui acord, schimburile comerciale între Londra şi UE se vor face, de la 1 ianuarie, doar potrivit regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), sinonime cu taxe vamale şi cote, existând riscul unui nou şoc economic în plus faţă de cel legat de pandemia de coronavirus.
Sporind şi mai mult tensiunea negocierilor şi neîncrederea europenilor faţă de Londra, textul foarte controversat revine luni în faţa deputaţilor britanici: proiectul de lege privind piaţa internă.
În ciuda furiei Bruxelles-ului, guvernul Johnson va reintroduce dispoziţii considerate problematice de către UE - redactate de Camera superioară a Parlamentului - care îi dau posibilitatea să ocolească anumite dispoziţii din tratatul de divorţ încheiat în urmă cu un an. Londra dă asigurări că este vorba de o plasă de siguranţă, care nu ar mai avea justificare în caz de acord.
Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/cciulu