La coadă pentru preşedinte

Candidatul democrat şi cel republican şi-au făcut campanie şi în ziua alegerilor prezidenţiale, iar alegătorii au aşteptat ore în şir pentru a-şi vota favoritul.

Prezidenţiabilii Barack Obama şi John McCain au profitat la maximum de ultimele ore dinaintea alegerilor şi au mers chiar mai departe, organizând mitinguri electorale până dincolo de miezul nopţii de luni, relatează CNN. Cel mai lung maraton electoral a fost cel al candidatului republican. Acesta a trecut prin Pennsylvania, unde Obama are în sondaje un avans de 8 procente, şi prin alte cinci state disputate sau dominate de senatorul democrat, încheindu-ş i turul în Arizona, ieri, la ora locală 2.45. Turneul final al lui McCain a acoperit în total şapte state şi a durat 18 ore.

Obama a călătorit prin Florida, Carolina de Nord şi Virginia, de unde s-a îndreptat spre Chicago. După numai câteva ore de odihnă, ambii candidaţi au pornit din nou pe teren. McCain planificase pentru ieri două vizite electorale în Colorado şi New Mexico, apoi o petrecere la Hotelul Biltmore din Phoenix, Arizona. Obama a organizat un scurt popas în Indiana şi un vast miting în Chicago, în Parcul Grant.

Pe ultima sută de metri, ambii candidaţi au ţinut să joace preponderent pe teren advers, încercând fiecare să încline balanţa de partea lor. McCain şi coechipiera sa, Sarah Palin, au vizitat Pennsylvania de 10 ori în ultimele 15 zile. Obama a plecat în cursa de luni din Portul Jacksonville, Florida, la mitingul său participând peste 9.000 de simpatizanţi. McCain, în Tampa, a reuşit să adune doar aproximativ 1.000 de susţinători, în condiţiile în care actualul preşedinte, George W. Bush, a atras în acelaşi oraş, în 2004, în jur de 15.000 de suporteri.

În statele în care lupta dintre candidatul republican şi cel democrat era strânsă, alegătorii au format cozi impresionante la secţiile de votare. Este cazul statelor Pennsylvania, Ohio şi Virginia.

Palin şi Biden au mobilizat şi ei alegătorii

O mulţime mai mare, de peste 5.000 de oameni, l-a întâmpinat pe McCain pe aeroportul din Blountville, Tennessee, într-un hangar în incinta căruia există un singur WC. Prezidenţiabilul republican s-a deplasat apoi pe alte câteva aeroporturi, între care cel din Roswell, New Mexico, unde îl aşteptau aproximativ 750 de oameni şi câteva sute de avioane vechi, scoase din uz.

În paralel cu McCain, Palin a trecut luni prin alte cinci state - Ohio, Missouri, Iowa, Colorado şi Nevada - în încercarea de a mobiliza conservatorii să voteze pentru echipa republicană. În stilul caracteristic campaniei lui McCain, discursurile lui Palin s-au axat pe atacuri la adresa lui Obama. „Nu este momentul acum să experimentă m socialismul. Planul rivalului nostru constă doar într-un guvern mai mare“, a spus guvernatoarea de Alaska, vorbind doar în linii schematice despre planul lui McCain.

Coechipierul lui Obama, Joe Biden, a vizitat, la rându-i, statele Missouri, Ohio şi Pennsylvania.

SISTEM COMPLEX

Preşedinte ales de electori

Preşedintele SUA este ales de Colegiul Electoral, alcătuit din 538 de reprezentanţi ai celor 50 de state ale SUA şi districtului federal Columbia. Pentru a ajunge la Casa Albă, un candidat are nevoie ca minimum 270 de electori să voteze în favoarea sa pe 15 decembrie. Numărul de electori pentru fiecare stat este stabilit proporţional cu populaţia acestuia, fiind egal cu numărul de senatori şi reprezentanţi din Congres. Cele mai mici state au câte trei electori, în timp ce California, statul cu cea mai numeroasă populaţie, are 55 de electori. În 48 de state precum şi în capitala Washington, candidatul care câştigă votul popular va obţine toate voturile electorilor acelui stat. În Nebraska şi Maine, însă, numărul de electori „câştigaţi“ de fiecare candidat este proporţional cu numărul de voturi populare obţinute. În caz de egalitate sau dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritatea simplă de 270 de voturi electorale, preşedintele este desemnat de Camera Reprezentanţilor, iar vicepreşedintele de către Senat. (Vasile Decu)

NEW YORK. În Harlem, cozile la vot s-au format încă de dimineaţă

TRANZIŢIE 77 de zile pentru o echipă

Preşedintele ales are la dispoziţie 77 de zile - de la victoria propriuzisă până la instalarea în funcţie (20 ianuarie) - pentru a-şi forma cabinetul. Tranziţia noii administraţ ii promite să fie mai delicată, din cauza crizei financiare severe care afectează SUA şi a conflictelor din Irak şi Afganistan. „Ne confruntăm cu o situaţie economică proastă şi două războaie, iar noul preşedinte nu are bani pentru a rezolva principalele probleme“, a explicat Darrell West, director de studii asupra guvernă rii al Brookings Institution. Spre deosebire de alte ţări, în care serviciul public are continuitate, cea mai mare parte a posturilor guvernamentale americane sunt politice. „Imediat după alegeri, mai ales dacă va fi ales Barack Obama, trebuie să fie gata formată o echipă decizională“, spune Martha Kumar, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea Townson. Această echipă este alcătuită din secretarul general al Casei Albe, un director de personal, consilieri juridici, economici şi de securitate naţională, un director de buget şi o echipă de comunicare. (Constantin Vlad)

EVENIMENT TRIST

Bunica democratului a decedat luni

Democratul Barack Obama a anunţat luni, într-un comunicat, moartea bunicii sale, Madelyn Dunham, care suferea de cancer.

Senatorul de Illinois şi-a întrerupt campania electorală luna trecută, pentru a se deplasa în Hawaii, unde locuia bunica lui de când boala de care suferea aceasta s-a agravat.

Bunica sa, care a decedat în Honolulu, la vârsta de 86 de ani, l-a crescut pe Barack Obama după ce mama acestuia a murit, de asemenea, de cancer şi după ce tatăl kenyan al candidatului democrat a părăsit domiciliul. Madelyn Dunham a jucat un rol considerabil în viaţa candidatului democrat, pe care l-a crescut în valorile tradiţionale ale unei Americi dominate de albi.

Rivalul său republican, John McCain, şi soţia lui, Cindy, i-au adresat, luni, senatorului de Illinois şi familiei sale un mesaj de condoleanţe. (Paul Ciocoiu)

VOTARE Start la miezul nopţii

Alegerile pentru desemnarea celui de-al 44-lea preşedinte american au debutat în statul Vermont, de pe coasta de est a Statelor Unite, la ora 5.00 (12.00, ora României), urmat de statele New York, Indiana şi Kentucky, unde birourile de vot s-au deschis la ora locală 6.00 (13.00, ora României). Secţiile de vot urmau să se deschidă progresiv în restul statelor americane până la ora 15.00 GMT (17.00, ora României), Alaska şi Hawaii fiind ultimele pe listă. Se aştepta ca primele rezultate să fie anunţate începând cu ora 23.00 GMT (1.00, ora României). În mod tradiţional, startul alegerilor prezidenţiale a fost dat la miezul nopţii de locuitorii a două orăşele din statul New Hampshire, din nord-estul Statelor Unite, Dixville Notch şi Hart’s Location. Candidatul democrat, Barack Obama, şi-a adjudecat voturile în ambele orăşele. La Dixville Notch, Obama a obţinut 15 voturi, iar republicanul John McCain, numai 5. În Hart’s Location, diferenţa a fost de 17 voturi la 10. (Paul Ciocoiu)

CITIŢI ŞI:

POSTELNICU: Oportunitatea Obama

CHRISTIAN MITITELU: Un preşedinte de sacrificiu?

Acasă la Barack Obama

Ce îşi doresc femeile de la Obama

Scrutin cu aşteptări istorice

PROGRAMUL ELECTORAL