La ce vârstă și cum te pensionezi

La ce vârstă și cum te pensionezi

Potrivit legii 263 din 2010, în România vârsta standard de pensionare la femei este de 63 de ani, iar la bărbați de 65 de ani. Iată ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a te pensiona și ce trebuie să faci

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare sau în specialitate, după caz, prevăzute de prezenta lege, arată Legea 263 din 2010.

Vârsta standard de pensionare este de 63 de ani la femei, respectiv 65 de ani pentru bărbaţi, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Cum și când depui cererea de pensionare

Odată împlinite vârsta standard de pensionare și având cel puțin stagiul minim de cotizare, orice persoană poate depune cererea de pensionare, la casa teritorială de pensii din raza domiciliului, începând cu ziua din care sunt îndeplinite condiţiile.

„Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază persoana”, prevede Legea privind sistemul unitar de pensii publice.

După analizarea dosarului, casa de pensii va emite decizia de pensionare, în baza ei persoana în cauză urmând să primească retribuția lunară (începând cu data acordării acesteia).

Potrivit Legii nr. 263/2010, însă, cererea de pensionare trebuie să fie declarată admisă sau respinsă, prin decizie transmisă oficial petentului, în maximum 45 de zile de la înregistrarea acesteia. De asemenea, comunicarea deciziei se face în cinci zile de la emiterea ei.

Trebuie reținut că pensia poate fi recalculată, ulterior, în cazul în care pensionarul continuă să muncească cu forme legale, adică atunci când obține venituri şi/sau stagii de cotizare nevalorificate la momentul în care i-a fost stabilită pensia.

La începutul anului în curs, valoarea punctului de pensie a fost majorată cu 5% până la valoarea de 871,7 ( de la 830,2 lei la sfârșitul anului 2015).

Cum primești pensia

Pensia se poate plăti lunar titularului în funcţie de opţiunea fiecăruia: prin mandat poştal, în cont curent sau în cont de card. În paralel, taloanele de pensie se transmit lunar prin poştă pensionarului, indiferent de modalitatea de plată pentru care a optat. În baza acestui talon de pensie în București, spre exemplu, pensionarul beneficiază de gratuitate în mijloacele de transport ale RATB.

Răspunsuri la întrebările cititorilor

Întrebare: Bună ziua. Mă numesc Thomas Ungureanu. Dacă am lucrat 18 ani și 6 luni la mină, adică în subteran, deci grupa 1 și după aceasta perioadă am plecat în străinătate, la ce vârstă sau în ce condiții pot beneficia de pensie? Menționez că sunt născut în 1974. Sunt curios dacă am drept de pensie și la ce vârstă. Aștept răspunsul dumneavoastră. Vă mulțumesc anticipat.

Răspuns: Conform art. 52 din Legea nr. 263/2010, vârsta standard de pensionare este 65 de ani, vârstă pe care o împliniți în anul 2039. Stagiul minim necesar pentru stabilirea pensiei pentru limita de vârstă este de 15 ani. Pentru perioada de 18 ani realizată în grupa I de muncă beneficiați, conform art. 55 din Legea nr. 263/2010 de o reducere a vârstei standard cu 9 ani. În consecință, puteți solicita pensie pentru limita de vârstă la împlinirea vârstei de : 65 - 9 = 56 ani, vârstă pe care o împliniți în anul 2030. Pentru a beneficia de această reducere este necesar să realizați stagiul complet de cotizare de 35 ani.

Răspunsurile la întrebările cititorilor sunt oferite, pentru „Evenimentul zilei”, de Isabel Bogdan, directorul executiv al Casei de Pensii Vaslui.