Spanacul, ridichiile sau chiar salata verde sunt câteva dintre verdețurile la care trebuie să fim atenți atunci când le achiziționăm, asta pentru că modul de cultivare a acestora este foarte important. Cercetările arată că dacă sunt cultivate în soluri cu potențial poluant, legumele sau rădăcinoasele pot conține cantități semnificative de nitrați.
În general, legumele cu frunze sunt specii ce conțin o cantitate ridicată de nitrați, iar acumularea se produce la nivelul frunzelor. Dată fiind perioada scurtă până la recoltare a plantelor de consum, precum salata, spanacul sau rucola, cantitatea de nitrați ingerată este mai mare atunci când avem de a face cu un sol poluat din care provin acestea.
Nitrați în frunze, dar și în rădăcinoase
Pe lângă aceste plante, trebuie avute în vedere și câteva soiuri de rădăcinoase, cu precădere sfecla roșie sau ridichiile, căci și acestea pot conține doze mari de nitrați.
Mai mult decât atât, odată cumpărate, aceste alimente trebuie consumate cât mai repede, dat fiind faptul că expunerea la factori exteriori, precum lipsa luminii, duce la accelerarea numărului de nitrați ingerați.
"Fără o sursă de lumină metabolismul plantei însăşi generează nitraţi şi atunci veţi mânca nitraţi cu lingură. Aceştia blochează hemoglobina atunci când îi mâncăm, asta înseamnă că sângele nu mai poate transporta oxigen la celule, iar acestea mor. Neuronii sunt cei mai sensibili şi mor primii la lipsa de oxigen, dar foarte sensibile sunt şi celulele musculare, şi hepatocitele (celulele din ficat)", afirmă prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Alegeti legumele mai „urâte”
Pentru a nu fi expuși pericolului, trebuie respectate măsurile specialiștilor. Cantitatea maximă de nitraţi se acumulează în părţile plantelor care sunt mai aproape de rădăcină.
Frunzele de mărar şi de pătrunjel conţin cu 50-60% de nitraţi mai puţin decât tulpinile, frunzele de varză – cu 70% mai puţin decât cotorul, la castraveţi şi ridiche cantitatea de nitraţi e cu 70% mai mare în coadă decât în mijloc.
Alegeţi legumele mai „urâte”, dar sănătoase. Cred că aţi observat pe unele tarabe de la piaţă roşii mari, care arată foarte bine, având aproape toate aceeaşi mărime, strălucind la soare, fiind tari, dar care nu au niciun gust, afirmă specialiștii.
Specialiştii recomandă să consumaţi cât mai multe mere, căci acestea sunt cele mai sănătoase, conţinând doar 6-10 mg de nitraţi la kilogram, cantitatea admisibilă fiind de 60 mg/kg.