La ce sumă a ajuns împrumutul făcut de Guvernul României. Anul acesta vrea să ia 145,4 miliarde lei

La ce sumă a ajuns împrumutul făcut de Guvernul României. Anul acesta vrea să ia 145,4 miliarde lei Sursă foto: pixabay.com

Guvernul României a contractat împrumuturi de la bănci, populație și investitori de aproximativ 12 miliarde de lei doar în luna mai. Suma totală luată în primele cinci luni a ajuns deja la 56,4 miliarde lei. La aceasta se adaugă și banii primiți în ianuarie prin PNRR.

De la începutul anului și până acum, Guvernul României a luat împrumuturi în valoare de 56,4 miliarde lei, potrivit profit.ro. La această sumă se adaugă și 1,94 miliarde euro din componenta de împrumut PNRR. Acești bani au intrat în conturi în luna ianuarie. Astfel, împrumuturile totale pentru cinci luni se ridică al suma de  13,35 miliarde euro sau 66 miliarde lei.

Doar în luna mai, Guvernul României a avut nevoie de 1,75 miliarde dolari. Guvernanții sunt obligați să ia aceste sume pentru a acoperi deficitul bugetar. Pentru anul 2022, veniturile obținute de stat din taxe sunt estimate că vor fi cu 77 de miliarde de lei mai mici decât cheltuielile. În plus, trebuie plătite și unele datorii vechi ce au ajuns deja la scadență. Suma este de 68.4 miliarde lei pentru 2022, scriu cei de la profit.ro.

Din cauza situației economice din lume, dobânzile la care se împrumută statul au crescut considerabil. În luna mai s-au luat împrumuturi cu o dobândă mai mare de 8%. Inițial, Ministerul Finanțelor dorea să ia luna trecută 2,73 miliarde de lei de la investitori și bănci, dar a ajuns să aibă nevoie de 3,8 miliarde de lei. Luna aceasta ar avea nevoie de aproximativ 4,46 miliarde lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suma împrumutată de guvern de pe piețele externe în luna mai

Guvernul României a împrumutat în luna mai 1,75 miliarde de dolari de pe piețele externe prin două emisiuni de obligațiuni. 1 miliard de dolari pe cinci ani și jumătate, iar 750 de milioane de dolari pe 12 ani.  Pentru prima dată îndatorarea statului a trecut de pragul de 50% din PIB în lunile ianuarie și februarie. În următoarea lună s-a menținut la același nivel. În contextul în care îndatorarea statului a trecut de pragul de 50%, Finanțele au prezentat potrivit legii o informare în care sunt prevăzute măsuri de menținere a indicatorului datorie guvernamentală în PIB la un nivel sustenabil.

Suma de care are nevoie Guvernul

Guvernul României a anunțat deja că pentru anul în curs are nevoie de 145,4 miliarde lei. S-a ajuns la această sumă pentru că deficitul bugetar este de 77 miliarde lei și datoria de rafinanțat de aproape 68,4 miliarde lei. Banii se vor lua după cum urmează:  14 miliarde euro piețe externe, 3,7 miliarde euro PNRR, 10 miliarde euro emisiuni de eurobonduri.