Statul român, mari probleme financiare. Face împrumuturi lunare pentru a acoperi creditele restante și se alege cu noii datorii

Statul român, mari probleme financiare. Face împrumuturi lunare pentru a acoperi creditele restante și se alege cu noii datorii

Statul român va împrumuta în luna mai 2,73 de miliarde de lei pentru a acoperi găurile lăsate de creditele anterioare și deficitul bugetar Aceasta metodă duce la noi datorii și creează astfel un cerc vicios. Grav este că împrumuturile pe care le ia România au cea mai mare dobândă din UE.

Ministerul Finanţelor (MF) a anunțat că a planificat, în luna mai 2022, împrumuturi de la băncile comerciale de 2,4 miliarde de lei, din care 200 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 2,2 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. La aceste împrumuturi se adaugă alte 330 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Chiar dacă, suma totală, de 2,73 miliarde de lei, este cu 675 milioane lei sub cea de 3,405 miliarde de lei programată în luna aprilie putem observa că statul se împrumută lună de lună pentru a acoperi datorii mai vechi. Și împrumuturile din luna mai au același scop: refinanţarea datoriei publice şi acoperirea „găurilor“ cauzate de deficitul bugetului de stat.

Statul are nevoie disperată de bani

Potrivit informațiilor publicate în Monitorul Oficial, Ministerul Finanțeilor  a programat, în data de 12 mai, licitaţie pentru o emisiune de certificate cu discount, în valoare de 200 milioane de lei, cu scadenţa în 29 martie 2023.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, pe parcursul lunii mai vor fi lansate opt emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,2 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (330 milioane de lei în total).

Astfel, în a cincea lună din an au fost programate şase emisiuni de 300 de milioane de lei, în zilele de 2, 5, 9, 16, 19, şi 26 mai şi două de 200 de milioane de lei în 12 mai şi respectiv 23 mai.

România plătește dobânzi uriașe

Împrumuturile României pe o perioadă de 10 ani sunt remunerate cu o dobândă de 6,20% la final de martie 2022, în timp ce ale Bulgariei sunt taxate cu doar 1,09%, arată datele Băncii Centrale Europene. În ultimul an de zile, dobânda la titlurile de stat a crescut în România de 2,09 ori în timp ce în Bulgaria costurile la rate sunt de șase ori mai mici.

România plătește cele mai mari dobânzi din UE. Ungaria împrumută bani la o dobândă de 5,92%, Polonia: 4,83%, Bulgaria: 1,09%, Germania: 0,28%, iar Lituania are credite cu 0,16%.