La ce concluzii a ajuns Dacian Cioloș după ce s-a întâlnit cu Nicusor Dan

La ce concluzii a ajuns Dacian Cioloș după ce s-a întâlnit cu Nicusor Dan

Premierul Dacian Cioloş a fost prezent astăzi la dezbaterea "Programul USR în dialog cu Platforma România 100". Este al doilea partid, după PNL, cu care Dacian Cioloș a ales să se întâlnească în prag de alegeri parlamentare. În această seară, Cioloș apreciat că obiectivele USR sunt compatibile cu viziunea sa din multe puncte de vedere.

"În ce mă priveşte, aruncând o privire pe programul dvs de guvernare, mi se pare foarte compatibil cu modul în care văd lucrurile, pe multe puncte", a declarat prim-ministrul, citat de Agerpres. 

El a subliniat că, în viziunea sa, dezvoltarea economică nu poate fi izolată de investiţiile în educaţie, sănătate, politici sociale şi infrastructură. 

"Coerenţă în politicile sociale ar putea să însemne şi mână de lucru mai bine calificată. Coerenţă în educaţie ar putea, la fel, să însemne mână de lucru mai bine calificată. Avem, clar, nevoie de forţă de muncă înalt calificată, forţă de muncă cu formare medie, dar înalt calificată, de şcoli profesionale, de formare duală, pentru că întreprinderile care au investit în România încep deja să caute forţe de muncă în jurul României, atât timp cât noi mai avem totuşi 6% şomaj, mai ales concentrat în anumite zone", a spus el. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacian Cioloş a precizat că există mulţi români care lucrează în străinătate, dar care i-au spus că ar fi dispuşi să se întoarcă în ţară, chiar şi pentru un salariu mai mic, în condiţiile în care sistemul de sănătate ar fi unul "credibil şi funcţional", care să ofere un "minim de condiţii necesare". 

Premierul a adăugat că atunci când discută cu investitorii, aceştia se arată interesaţi în mod deosebit de proiectele de infrastructură. 

"De câte ori am discutat în acest an cu investitori, am petrecut mai mult timp pe explicaţii vizavi de ce am făcut ca să deblocăm proiecte de infrastructură care erau blocate de un an sau doi - oricum, pe care noi le-am găsit blocate -, ce am făcut ca să le deblocăm şi să reluăm lucrările şi cam în câţi ani se pot termina anumite căi de comunicaţii. Aceste lucruri, din punctul meu de vedere, sunt legate de o dezvoltare a României", a mai spus Cioloş, potrivit Agerpres. 

Premierul a adăugat că în ceea ce priveşte educaţia, sănătatea şi infrastructura sunt necesare o "schimbare de comportament" şi o "abordare strategică, dar nu pe hârtie". 

"Aproape că încep să am reticenţe la cuvântul acesta, strategie, pentru că am găsit în minister, şi chiar în primele luni după ce ne-am instalat la guvernare, au venit funcţionari din ministere cu o grămadă de strategii lucrate pe fonduri de la Banca Mondială, de la UE, strategii care în gândirea multora înseamnă să te ocupi timp de câteva luni de zile, să ai o expertiză, iar finalitatea strategiei înseamnă să fie aprobată prin hotărâre de guvern", a spus el. 

În acest sens, premierul a mai declarat că domenii precum educaţia, sănătatea, politicile sociale şi infrastructura au nevoie de o perspectiva strategică, multianuală. 

"Cred că dacă s-ar pune problema unor adaptări în Constituţie, acesta ar fi un element pe care eu cel puţin l-aş sugera, să avem în Constituţie abordări bugetare multianuale, cel puţin pe câteva domenii. Probabil că e dificil să fie abordări bugetare multianuale pe toate domeniile. Ai nevoie de o anumită flexibilitate de la un la altul. Dar cred că sunt cel puţin câteva domenii - cum este şi educaţia - care are nevoie de această abordare pentru a da predictibilitate şi din punctul acesta de vedere", a subliniat el.