Evenimentul Zilei > Justitie > RAPORTUL PE JUSTIŢIE. Barosso: „România, pe buza prăpastiei”. Vom fi monitorizaţi „la sânge”
RAPORTUL PE JUSTIŢIE. Barosso: „România, pe buza prăpastiei”. Vom fi monitorizaţi „la sânge”

RAPORTUL PE JUSTIŢIE. Barosso: „România, pe buza prăpastiei”. Vom fi monitorizaţi „la sânge”

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a susţinut că atribuţiile Curţii Constituţionale nu pot fi schimbate peste noapte şi că politicienii nu au voie să intimideze judecătorii înaintea unor decizii importante. El a cerut un nou raport, în acest an, pentru a urmări evoluţia democratică a României.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Grey, a prezentat documentul şi a răspuns mai multor întrebări ale jurnaliştilor.
– Întrebat dacă scrisoarea lui Victor Ponta pentru Barroso este publică, purtătorul de cuvânt al CE a arătat că nu „obişnuim să publicăm scrisori” şi că acestă cerere trebuie înaintată Bucureştiului. Cu referire la rezultatele aşteptate din partea guvernului Ponta, Grey a precizat că „urgenţa situaţiei este recunoscută la Bucureşti. Cred ca premierul, şi nu numai, a reacţionat foarte repede”. Alte declaraţii ale purtătorului de cuvânt:
– Am salutat cele 11 angajamente ale premierului Ponta. Sunt scrise pe hârtie. Credem că vor fi impementate. Vom urmări foarte de aproape implementarea celor 11 puncte.
– E important să ne îndepărtăm de margine şi să revenim la situaţia de dinainte de controversele din ultimele săptămâni
Fără ultimele evenimente e posibil să fi avut un alt raport. Este important ce se întâmplă în continuare.
– Obiectivele MCV nu au fost atinse. Implementarea a început în unele zone în timp ce în altele lasă de dorit. Controversele recente reprezintă un obstacol grav în calea progreselor de până acum.
– Instituţii precum DNA şi ANI au demonstrat o activitate corectă în combaterea corupţiei la nivel inalt. Sistemul judiciar s-a dovedit capabil şi dornic să îşi reafirme independenţa
– 72% dintre români sprijină rezolvarea problemelor din justiţie
– Finalizarea MCV depinde de îndeplinirea obiectivelor şi va continua în ambele ţări. Reforma nu este încă sustenabilă şi ireversibilă
Jose Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene:
– Raportul MCV recunoaste ca s-au inregistrat progrese in ultimii cinci ani, dar contine si recomandari pentru a finaliza reforma
România a făcut un pas înapoi de pe buza prăpastiei, dar nu a ajuns la finalul acestui proces
– Implementarea rapidă a recomandărilor din MCV este în interesul românilor
Am solicitat un nou raport anul acesta pentru România

Atribuţiile Curţii Constituţionale nu pot fi schimbate peste noapte
– Evenimentele din ultima perioadă ne-au zdruncinat încrederea
– Doresc să-i recunosc meritele domnului prim-ministru
Politicienii nu trebuie să-i intimideze pe judecători înaintea unor decizii importante
Comisia Europeană (CE) a definitivat astăzi textul raportului privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie referitor la România, după ce a fost analizat punct cu punct răspunsul Guvernului de la Bucureşti referitor la cele 11 probleme ridicate de preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.
Un alt instrument de verificare
În urma recentelor evenimente politice de la Bucureşti care au pus sub semnul întrebării existenţa statului de drept în cazul României, tot mai multe voci susţin instituirea în cadrul MCV a unui nou instrument care ar trebui să verifice dacă puterile executivă, legislativă şi judecătorească sunt cu adevărat separate, dacă independenţa justiţiei este reală şi dacă, în general, România este un stat de drept. Rezultatele acestei monitorizări ar trebui prezentate până la sfîrşitul anului. O recomandare extrem de importantă din actualul raport recomandă ca România să insite pe recuperarea produselor obţinute din infracţiuni şi urmărirea spălării banilor, domenii unde mai este mult de muncă.
Probleme cu recuperarea prejudiciului
Între 2008-2011, DNA a estimat prejudicii de 1,13 miliarde euro în cauzele care au ajuns în faţa instanţei. Procurorii au sechestrat în perioada de referinţă bunuri în valoare de 532 milioane de euro. În 2011, DNA a emis ordine de sechestrare pentru bunuri în valoare de 212 milioane euro şi a sechestrat efectiv 167 milioane euro. În acelaşi an, instanţele au dispus ca inculpaţii condamnaţi să plătească daune în valoare de 33, 3 milioane euro către autorităţile publice şi companiile de stat. 14,7 milioane euro au fost restituite benevol de către inculpaţi în timpul investigaţiilor sau al judecăţii, în timp ce alţi 1,9 milioane euro au fost restituiţi mituitorilor care au denunţat fapta de mită. Oricum, aparte de aceste compensaţii către părţile civile, în cauzele de corupţie instanţele au dispus confiscarea a doar 320.000 de euro. Mai mult, nicio informaţie nu este disponibilă cu privire la suma efectiv recuperată de către autorităţile financiare.
Statul de drept, în pericol

Comisia Europeană consideră, în textul Raportului pe MCV că măsurile adoptate recent de Guvernul României ridică „îndoieli serioase privind angajamentul faţă de respectarea şi înţelegerea statului de drept într-un sistem democratic pluralist”. "Prezentul raport este adoptat într-un moment în care se pun întrebări importante legate de respectarea statului de drept şi de independenţa sistemului judiciar din România (…) Comisia consideră că măsurile adoptate recent de Guvernul României generează preocupări serioase privind respectarea principiilor fundamentale. Aceste măsuri au fost luate într-un sistem politic excesiv de polarizat, în care neîncrederea dintre entităţile politice şi acuzaţiile sunt o practică obişnuită; totuşi, acest context politic nu poate explica natura sistematică a mai multor acţiuni”, se arată în partea introductivă a raportului.
Alte nereguli
De asemenea, contestarea la nivel politic a unor decizii judiciare, subminarea Curţii Constituţionale, răsturnarea unor proceduri stabilite şi eliminarea unor mecanisme-cheie prin care puterile în stat exercită controlul asupra activităţii celorlalte puteri pun sub semnul întrebării angajamentul Guvernului de a respecta statul de drept şi independenţa controlului jurisdicţional. "În special, Comisia este extrem de îngrijorată de informaţiile privind manipulările şi presiunea care afectează instituţiile şi membrii sistemului judiciar şi care, în cele din urmă, au un impact grav asupra întregii societăţi", se evidenţiază în raport.
Intervenţii inacceptabile
Totodată, Comisia îşi exprimă îngrijorarea faţă de "recenta presiune exercitată de unii membri ai Guvernului român şi de politicieni de rang înalt asupra Curţii Constituţionale", reţinând că „acestea sunt intervenţii inacceptabile pe lângă o instituţie judiciară independentă”. De asemenea, în particular, "Comisia este îngrijorată de recenta limitare a competenţelor Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte hotărârile Parlamentului”. „Autorită?ile române trebuie să reinstituie de urgenţă aceste competenţe în conformitate cu Constituţia României. Prin scrisoarea sa din 16 iulie, prim-ministrul al României a informat Comisia că această cerinţă va fi îndeplinită”, se precizează în raport. Comisia ia notă şi că, în şedinţa din 3 iulie, Parlamentul de la Bucureşti „a hotărât încetarea înainte de termen a mandatului Avocatului Poporului”. „Autorităţile române trebuie să asigure independenţa Avocatului Poporului şi să numească în funcţia de Avocat al Poporului o persoană care să se bucure de sprijinul larg al diferitelor partide şi care va avea capacitatea să îşi exercite efectiv atribuţiile legale în deplină independenţă”, completează raportul MCV.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.