Băncile vor avea la dispoziţie numai şapte ani pentru a-şi constitui rezerve pentru viitoarele credite, dacă acestea se dovedesc neperformante. Până acum se discuta de o perioadă de opt ani.
Pe de altă parte, activele băncilor care nu îşi constituie suficiente rezerve vor fi devalorizate automat.
Vor fi eliminate şi acele “portiţe legislative” în spatele cărora unele bănci reuşeau până acum să pună mai puţini bani de-o parte, în vederea acoperirii unor găuri din propria visterie.
Acestea sunt, potrivit Reuters, citat de Agerpres, câteva elemente, dintre cele mai importante, care fac parte dintr-un proiect la nivel european pentru reguli mai stricte legate de creditele neperformante.
Deşi sunt încă voci care critică unele măsuri, se pare totuşi că la Bruxelles e foarte apropiat un acord între state pe această temă.
La nivel european se ştie că valoarea totală a creditelor neperformante este de 731 de miliarde de euro, după cum arată cele mai recente date ale Autorităţii Bancare Europene.
Acesta este un efect, încă nerezolvat, al crizei financiare din 2008, deşi de atunci volumul datoriilor a fost totuşi redus.
Practic, propunerile legislative ale Comisiei Europene, pe tema aceasta, din primăvară, au fost înăsprite acum de preşedinţia austriacă a UE.
Italia, în schim, vrea ca perioada de constituire a rezervelor bancare să fie de nouă ani. Statele din sudul Europei susţin propunerea italiană.
E posibil si acest scenariu, însă concesia e dublată de altă propunere. Anume ca noile măsuri să fie aplicate retroactiv, din martie anul curent. Ceea ce înseamnă că se reduce oricum perioada pe care băncile o au la dispoziţie pentru constituirea rezervelor.
Noile măsuri vor fi aplicate numai în cazul noilor credite pe care băncile le vor acorda.