Evenimentul Zilei > Economie > Alfa Bank va fi naționalizată. Cum se va numi banca cu acționari de origine rusă
Alfa Bank va fi naționalizată. Cum se va numi banca cu acționari de origine rusă

Alfa Bank va fi naționalizată. Cum se va numi banca cu acționari de origine rusă

Procedura de naționalizare a Sense Bank (fosta Alfa Bank) a început deja, a anunțat consilierul șefului președinției, Mikhailo Podolyak. Potrivit acestuia, procedura de naționalizare a Sense Bank se desfășoară conform legii, prin urmare nu trebuie să existe panică în rândul deponenților sau persoanelor juridice.

Autoritățile ucrainene au început naționalizarea fostei Alfa Bank Ukraine, redenumită Sense Bank, care are acționari de origine rusă. Acest lucru a fost anunțat duminică de Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean.

„Alfa Bank a trecut prin „rebranding” (o strategie de marketing cu un nume nou, simbol, design, concept) şi se numeşte Sense Bank. Au început deja procedurile de naționalizare ca atare. Naționalizarea Alfa Bank nu va arăta ca PrivatBank, pentru că există un număr mult mai mic de persoane fizice care au depozite”, a declarat Podolyak la canalele de televiziune ucrainene.

Volodimir Zelenski a semnat o lege, în conformitate cu legea marțială, care permite naționalizarea băncilor

El a adăugat că naționalizarea Alfa Bank Ukraine ar fi mai puțin complicată decât naționalizarea în 2016 a celei mai mari bănci din Ucraina, PrivatBank, deținută de omul de afaceri Igor Kolomoysky.

„Naționalizarea Alfa Bank pare diferită de cea a PrivatBank, deoarece la Alfa Bank Ukraine este un cerc mult mai mic de persoane fizice cu depozite și așa mai departe”, a spus Podolyak.

Alfa Bank Ucraina a declarat anterior că a finalizat procedurile legale legate de redenumire și a continuat să opereze sub numele de Sense Bank de la 1 decembrie. În Rusia, Alfa Bank este una dintre cele mai mari bănci private.

La sfârșitul anului 2021, era a patra cea mai mare bancă din Rusia din punct de vedere al activelor. La 6 aprilie, în contextul operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, autoritățile americane au anunțat că impun sancțiuni de blocare totală împotriva Alfa Bank.

Alfa Bank, în top cinci din 69 de bănci care operează în Ucraina

Potrivit Băncii Naționale a Ucrainei, la 1 martie 2022, Alfa Bank se afla pe locul 5 în ceea ce privește activele totale (123,77 miliarde UAH- grivne) dintre cele 69 de bănci care operează în țară. Banca Națională a Ucrainei a declarat atunci că sancțiunile americane impuse de SUA asupra Alfa Bank din Rusia nu se aplică Alfa Bank Ucraina.

În același timp, Banca Națională a declarat că, în ceea ce privește acționarii Alfa Bank Ucraina, care sunt cetățeni ruși, „a aplicat măsuri de executare sub forma interzicerii proprietarilor unei participații semnificative în societatea pe acțiuni de a utiliza drepturile de vot”.

Controlul asupra instituției de credit a fost transferat unui comitet special format din patru directori independenți nou numiți, care sunt cetățeni ucraineni, în timp ce cetățenii ruși au solicitat să demisioneze din consiliul de administrație. După cum s-a subliniat, Alfa Bank Ukraine nu este o filială a Alfa Bank din Rusia și nu există nicio bancă de stat rusă în capitalul său, scrie ukrinform.ua.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: