L-a pus Klaus Iohannis pe Dan Mihalache să-l înjure pe Traian Băsescu sau a fost invers? | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

L-a pus Klaus Iohannis pe Dan Mihalache să-l înjure pe Traian Băsescu sau a fost invers? | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Dan Mihalache, publicitat drept Șeful Cancelariei Prezidențiale și alintat de Radu Tudor drept sfătuitorul politic nr. 1 al lui Klaus Iohannis, a fost duminică, 3 ianuarie 2016, invitatul emisiunii Punctul de întîlnire de la Antena 3.

Socotind că personalitatea invitatului e prea mare pentru a-i face față de unul singur, Radu Tudor, moderatorul emisiunii, a apelat la Bogdan Chiriac, să-i fie alături în studioul al cărui proprietar e Dan Voiculescu. Dan Mihalache e un personaj interesant cel puțin din punct de vedere al biografiei.

A fost PSD-ist de frunte, unul dintre cei pe care i-am putea defini PSD-iști agresivi și, prin asta scîrboși, pentru că aceștia sunt primii care se oferă să apere public situațiile care put,  a zburat apoi pe deasupra scenei politice și a găsit  loc de aterizare în PNL, și nu oriunde, ci lîngă președintele de atunci al partidului, Crin Antonescu. I-a fost lui Crin Antonescu sfetnic în campania electorală din 2009. Avînd în vedere că adversarul lui Crin Antonescu la prezidențialele din 2009 s-a numit Mircea Geoană, șeful PSD, se poate bănui că Dan Mihalache a venit lîngă Crin Antonescu și cu un bagaj substanțial de secrete ale partidului din care a plecat. Cînd Crin Antonescu a fost înlocuit printr-o lucrătură de tip securistic de vicleanul  Klaus Iohannis, Dan Mihalache a devenit sfetnicul lui Klaus Iohannis. Ca om apropiat de Crin Antonescu a aflat multe secrete de-ale fostului președinte liberal. Se poate presupune că aceste secrete i-au fost de folos în ajutarea lui Klaus Iohannis ca să-i dea un cot zdravăn lui Crin Antonescu.

Dan Mihalache a mai apărut la Antena 3. Au fost însă intervenții punctuale, în numele Administrației prezidențiale. Din cîte se știe, Președinția României n-are nici acum un purtător de cuvînt, situație nu doar inexplicabilă, dar și contrară legilor transparenței democratice, deoarece o instituție precum cea de la Cotroceni e obligată să răspundă prompt la întrebările ridicate de opinia publică aproape zilnic. În absența purtătorului de cuvînt, funcția a fost asumată de Dan Mihalache.

Ne puteți urmări și pe Google News

Urmărindu-l în această postură, mi-am dat seama că-i vine ca dracu. Mai întîi pentru că Șeful Cancelariei, practic șeful Administrației prezidențiale, ca orice consilier al președintelui, trebuie să rămână un om din umbră, lăsîndu-l pe președinte să strălucească mediatic, folosind inclusiv sfaturile consilierilor. Deși președințiile României au avut în postdecembrist personalități ale vieții noastre publice – de la Ioan Talpeș pînă la Cristian Diaconescu – totuși în nici un alt moment din istoria de după decembrie 1989 România n-a avut un consilier prezidențial de tupeul astmatic al lui Dan Mihalache. Apoi, Dan Mihalache e una dintre cele mai enervante persoane din spațiul public românesc prin autosuficiența sa devastatoare. Dacă l-ar fi cunoscut,  Eugen Barbu ar fi zis despre Dan Mihalache că e plin de el ca porcul de bășini.

Fiind vorba de un interviu de o oră, mi-am zis că merită urmărit pentru a afla și eu, alături de telespectatori cîte ceva despre personajul Dan Mihalache, un personaj interesant nu numai prin surprinzătoarele sale treceri dintr-un pat politic într-altul, după modelul Fetei de pe Șoseaua de centură, dar și zvonurile din tîrg care-l schițează ca fiind de fapt Adevăratul președinte al României. Pe măsură ce interviul înainta spre final, cu poticnelile de rigoare, date de momentele de publicitate, simțeam nevoia să mă întreb dacă văd și aud bine. Dan Mihalache nu venise la Punctul de întîlnire pentru a vorbi despre el însuși, pentru a-și expune opiniile, ci pentru a vorbi despre ce face, ce  simte și ce gîndește președintele Klaus Iohannis în chestiunile de interes major sau doar controversate ale României de început de an.

Să ne înțelegem. Sînt momente cînd Președintele unei țări, ca și premierul, ca și orice alt demnitar, trimite în spațiul public, să vorbească în numele său, pe purtătorul de cuvînt al instituției. Sînt însă momente care cer și fac posibilă o asemenea delegare. E vorba de momente în care Președinției i se cere o reacție promptă, la cald, la un eveniment care tulbură opinia publică, de regulă unul implicînd președinția. Președintele fie consideră că evenimentul nu merită intervenția sa, deoarece e lipsit de importanță națională, fie socotește că trebuie să mai aștepte înainte de a interveni el personal.

În rest, despre programul său politic, despre viziunea sa asupra scenei social politice, despre proiectul său de țară, iese  să se pronunțe, în interviuri și conferințe de presă doar președintele. Peste tot în lume, din cîte se vede, președintele e cel care se explică opiniei publice, se străduiește  să convingă electoratul de justețea unor decizii prezidențiale controversate. E un lucru mai mult decît normal. În viața politică e ca-n viața sexuală. Nu poți fi reprezentat de un altul pentru desăvîrșirea actului. Nimeni nu  în afara politicianului însuși nu poate  expune în fața opiniei publice gîndurile, planurile, argumentele, soluțiile sale. Și asta din simplul motiv că dialogul cu Poporul e folosit de politician pentru a convinge Poporul de justețea politicii sale.

În cazul de față, cel al prezenței lui Dan Mihalache la Antena 3, era vorba din start de un interviu în care cei doi ziariști l-au invitat pe Șeful Cancelariei să vorbească nu despre el, ci despre Klaus Iohannis. Iar Șeful Cancelariei Prezidențiale a acceptat, dacă nu chiar a impus această ipostază. Rezultatul a fost o emisiune halucinantă, rar întîlnită și în proza lui Gogol, dacă pe vremea marului satiric rus ar fi fost un talk-show la care să fie invitat principalul sfetnic al Țarului.

Presa românească se întreabă dacă Klaus Iohannis s-a întors sau nu din Florida, unde a stat cu burta la soare de Crăciun. Nimeni nu s-a întrebat dacă Klaus Iohannis mai trăiește sau nu. Dacă ar fi murit, mai mult ca sigur s-ar fi aflat. Nu imediat, ci după cîteva zile, pînă aranja Noua Poliție Politică, după modeul Gărzilor Pretoriene, proclamarea unui succesor. În aceste condiții, aberația care a fost interviul dat de Dan Mihalache Antenei 3 a constat în faptul că interlocutorul primea întrebări și răspundea la ele nu despre ce gîndește, ce face și ce drege el, ci despre ce gîndește, ce simte, ce face și ce drege un alt om, un om viu, președintele Klaus Iohannis. Nu s-a ajuns pînă acolo încît  Dan Mihalache să fie întrebat și el să răspundă  ce simte Klaus Iohannis cînd o vede pe nevastă-sa, dar nici mult nu mai era.

Iată un moment mai mult decît  semnificativ: „Realizator:  Vă întreb o chestiune aproape personală. Preşedintele  Klaus Iohannis se enervează vreodată cînd îl atacă Traian Băsescu, la modul în care o face? Dan Mihalache: Nu. Realizator: Deci nu este deranjat de ce spune Băsescu? Dan Mihalache: Nu.”

Întrebarea, de o absurditate strălucitoare, vizează o stare de spirit, o reacție strict personală a unui om, fie acesta și președintele României, la spusele altui om, fie acesta și Traian Băsescu. Ar fi fost normal ca Dan Mihalache să răspundă Nu știu sau cel puțin nu cred din cîte-l știu eu. Pe cei doi jurnaliști îi înțelegem. Ar fi vrut să stea de vorbă cu Klaus Iohannis. În absența acestuia, și Dan Mihalache a fost bun. Există o vorbă a franțuzilor, pe care doar ei, franțuzii o puteau născoci: În lipsă de altceva mai bun te culci și cu nevastă-ta. Îl înțelegem și pe Dan Mihalache. Are o părere atît de bună despre el însuși încît n-a șovăit o clipă să-și asume rolul de înlocuitor al lui Klaus Iohannis. Pe Klaus Iohannis nu-l înțelegem. De ce l-a trimis Klaus Iohannis ca să vorbească în numele său pe Dan Mihalache? Răspunsul ni-l dă atacul la adresa lui Traian Băsescu: „Eu mă uit, eu cred, strict teoretic, cînd ai fost două mandate preşedinte cred că e bine să mai stai şi pe acasă. Mă îngrijorează şi mă miră retorica pe care o dezvoltă fostul preşedinte în momentul de faţă, pot să înţeleg calculele electorale dar retorica e una periculoasă pentru România”. Dacă ar fi fost vorba de altcineva, probabil că aș fi sancționat obrăznicia țuțărului de Ștabi care e Dan Mihalache. Cum însă Traian Băsescu știe să răspundă și el cu parul, voi considera intervenția lui Dan Mihalache o pișcătură față de mușcăturile lui Traian Băsescu. Altfel stau lucrurile cu momentul în care Dan Mihalache s-a avîntat pe teritoriul politicii externe a României: „Dan Mihalache: Şi degeaba se supără Traian Băsescu, am văzut o reacţie la cuvîntul preşedintelui în parlament, ultimii ani de mandat ai domniei sale nu au fost foarte fericiţi din punctul de vedere al... Realizator: De aceea a spus preşedintele că... Dan Mihalache: Da, preşedintele a dorit să fie delicat... Realizator: România a ieşit din izolare internaţională prin venirea sa la Cotroceni. Dan Mihalache: Preşedintele a dorit să fie delicat şi a şi spus că nu vrea să comenteze motivele. Eu vă spun mai direct, aşa. Bogdan Chirieac: După 2012 l-au izolat. Dan Mihalache: După suspendare nu mai era frecventabil. Asta este viaţa. Bogdan Chirieac: Şi l-a repus, dar nu mai era frecventabil. Dan Mihalache: Şi atunci am văzut totuşi o schimbare şi de ton.” Dincolo de aberația cu  repunerea României pe hartă în urma vizitelor făcute de Klaus Iohannis și Răvășitoarea în străinătate, rămîne minciuna, uriașa minciună care e afirmația despre izolarea lui Traian Băsescu pe plan  extern după Suspendare. Șeful Administrației Prezidențiale a reluat aici, în numele lui Klaus Iohannis, o minciună propagandistică lansată și cultivată de  liderii USL: Că România a fost izolată pe plan internațional după revenirea lui Traian Băsescu la Cotroceni. E punctul de vedere al lui Dan Mihalache? E punctul de vedere al lui Klaus Iohannis  care l-a pus pe Dan Mihalache să-i dea cu huideo lui Traian Băsescu? În tableta  intitulată Grămătici și măscărici, iscălită în Gazeta poporului din 19 noiembrie 1895, Caragiale  istorisește o situație de pe vremuri: „Cînd boierul avea necaz pe cineva, cînd era mahmur din cine ştie ce pricină, cînd era scîrbit pînă în suflet că l-a scos Vodă de la ipolipsis, atunci punea pe măscărici la poarta curţii să pîndească pe rival sau pe prietenii ori simpaticii acestuia, să le dea cu huideo, să le arunce murdării şi să-i înjure năstruşnic.

Boierul şedea cu ciubucul în pridvor şi striga: «Hahaha! înjură-l, mă! înjură-l bine, mă!»” S-ar părea că în cazul atacului la adresa lui Traian Băsescu  Boierul e Klaus Iohannis, iar Dan Mihalache, Măscăriciul. Deși dacă ar fi să credem șoaptelor din tîrg despre cine a adevărul președinte al României,  nu-i exclus ca Dan Mihalache să fie Boierul, iar Klaus Iohannis, Măscăriciul!