Evenimentul Zilei > Istoria secreta > L-a omorât meteoritul sub sultanul Abdul Hamid al II-lea
L-a omorât meteoritul sub sultanul Abdul Hamid al II-lea

L-a omorât meteoritul sub sultanul Abdul Hamid al II-lea

O persoană a fost ucisă şi o alta rănită de căderea unui meteorit consemnată la 22 august 1888 în regiunea Sulaymaniyah, aflată în prezent în Irak..

Este cel mai vechi caz cunoscut în care o persoană a fost lovită direct şi ucisă de un meteorit, fiind identificat recent de o echipă de cercetători turci.

Această descoperire a fost făcută în urma analizei arhivelor de stat turce.

Poveştile despre oameni loviţi de meteoriţi sunt vechi, însă majoritatea lor nu sunt susţinute de dovezi istorice suficiente.

„Această problemă ar putea fi cauzată de faptul că însemnările au fost făcute în altă limbă decât engleza sau de lipsa de interes în studierea însemnărilor istorice despre astfel de evenimente”, susţin cercetătorii turci.

Totul era consemnat

Pentru a descoperi cel mai vechi caz consemnat de om lovit de un meteorit, cercetătorii au analizat arhivele de stat ale Turciei.

„Aproape fiecare eveniment, de orice fel, este înregistrat în arhive. Vreau să spun că şi dacă cineva strănuta, cumva acest lucru putea fi menţionat.

Evenimente naturale, probleme financiare, mesaje şi decizii ale autorităţilor vremii etc”, toate sunt menţionate în arhivele de stat, conform coordonatorului acestui studiu, Ozan Unsalan, profesor asociat în cadrul Departamentului de Fizică al Universităţii din Istanbul.

Până la urechile sultanului

Printre documentele din arhivele turce, cercetătorii au descoperit scrisori trimise de autorităţile locale la puţin timp după căderea unui meteorit pe un deal din regiunea Sulaymaniyah, (aflată în prezent în Irak), la 22 august 1888.

Conform raportului autorităţilor de atunci, un om a fost ucis şi un altul rănit, acesta din urmă rămânând paralizat după accident. Informaţia despre acest eveniment a ajuns până la urechile lui Abdul Hamid al II-lea, cel de-al 34-lea sultan al Imperiului Otoman.

Conform raportului, meteoritul care a ucis un om şi rănit grav un altul ar fi făcut parte dintr-o ploaie de meteoriţi care a lovit Pământul timp de 10 minute. Oamenii dintr-o localitate apropiată de locul impactului menţionau că au observat o mare minge de foc care s-a rostogolit peste Pământ.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric