Putin și-a pregătit armata de marionete. Cu ce o vor ataca pe Maia Sandu

Maia Sandu/ Sursa foto: presedinte.md

Republica Moldova. Putin va folosi o armată de marionete contra actualei președinte, Maia Sandu, având în vedere că o bună parte din candidații independenți înscriși în cursa prezidențială au scopuri politice, nu electorale.

Comentatorul Nicolae Negru avertizează despre planul malefic al Kremlinului în Republica Moldova, prin intermediul celor care și-au anunțat intenția de a candida.

Putin și oligarhii fugari, în spatele unor candidați

„Majoritatea candidaților independenți sunt susținuți de Rusia. Unii au anumite ambiții, anumite fumuri, unii pur și simplu sunt provocați să intre în campanie. O bună parte dintre candidații independenți intră în campanie nu pentru a ajunge la Președinție, dar pentru a face anumite jocuri, a bate în referendumul de aderare la UE, dar și pentru a o ataca pe Maia Sandu”, a declarat, pentru RFI, comentatorul politic, Nicolae Negru.

Comentatorul spune că unii candidați intră în campania electorală „nu pentru a ajunge la Președinție, dar pentru a face anumite jocuri, a bate în referendumul de aderare la UE, dar și pentru a o ataca pe Maia Sandu”.

„Este și un element de diversiune, nu doar de luptă electorală. Moscova reactivează unele persoane care credeam demult plecate de pe scena politică. Același Vasile Tarlev (fost premier din perioada comunistă), la ce se gândește el?

Nu are priză, nu are popularitate, deși se crede mare administrator sau mare prim-ministru. Dar e aproape de forțele politice pro-ruse și ne dăm seama de unde vine și ce vrea el”, continuă expertul.

Nicolae Negru / Sursa foto: Facebook

Armata de oligarhi, la ordinele lui Putin

La întrebarea reporterului dacă ar avea interes candidații independenți să creeze un bloc comun, comentatorul a menționat că „până în prezent, niciun candidat independent nu a reușit să adune voturile necesare”.

„La început era 3 la sută, acum nici 2 la sută nu pot aduna. Și atunci eu zic că scopurile lor nu sunt electorale. Scopurile lor sunt politice. Unii au anumite ambiții, anumite fumuri, unii pur și simplu sunt provocați să intre în campanie.

Spre exemplu, Natalia Morari. Se vede că acum ea îl reprezintă pe Platon care are anumite scopuri aici. El vrea să răstoarne actuala guvernare, să se răzbune, să revină în Moldova pe cal alb. De altfel, ca și Șor, și Plahotniuc”, a subliniat Negru.

Ilan Șor și planul „victorios” al Kremlinului / Sursa foto: Facebook

Șor, sub comanda Kremlinului: scheme de influență în Republica Moldova

În ceea ce-l privește pe fugarul Ilan Șor, comentatorul crede că autoritățile trebuie să depună eforturi conjugate ca să destructureze schemele sale, puse la cale la comanda Kremlinului.

„Șor este votat pentru bani. El a creat o rețea de alegători care votează la comandă. Este scos un candidat din cursă sau nu este înregistrat, Șor vine cu alt candidat și imediat vine și comanda. Votați pentru ăsta și lumea votează. Am văzut în Bălți, lumea a votat pentru o persoană pe care nu o cunoaște nimeni sau în Găgăuzia, unde a fost aleasă Guțul, taburetul lui Șor. Această rețea a fugarului Șor funcționează și deocamdată autoritățile nu au reușit să o destructureze”, spune Negru.

Arestarea lui Stoianoglo/ Sursa foto: captură

Despre fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor, Negru spune că acesta este, deocamdată, o enigmă.

„Nu pot descifra această enigmă de ce Dodon nu candidează el însuși. Explicația ar putea fi că Moscova nu-și dă consimțământul ca el să candideze. Da, potrivit sondajelor, Dodon este cotat al doilea în cursa la prezidențiale, dar la jumătatea intențiilor de vot manifestate față de Maia Sandu. Dodon are anumite limite și acestea s-au văzut în 2020.

Un aspect ar fi că Moscova nu vrea. Altceva că Dodon are dosare penale și nu știm cum se mișcă lucrurile aici. Dar s-ar putea ca situația să fie și mai gravă și de aceea nu ar vrea să intre în campanie. Unii mai zic că ar putea exista și presiuni din exterior, din Occident, ca el să renunțe, să nu-i facă concurență Maiei Sandu ceea ce eu nu exclud.

De ce l-a propus pe Stoianoglo, e și mai mare enigmă fiindcă și Stoianoglo are schelete în dulap. Chestiunea cu eliberarea oligarhului Platon e un mare semn de întrebare”, a opinat Negru.

Putin pompează bani în campania din Republica Moldova

Comentatorul s-a referit și la încercările Rusiei de a manipula și dezinforma societatea.

„Se pompează foarte mulți bani în Republica Moldova și sunt posibile destabilizări pe alte căi. Înainte trimitea, prin Ucraina, așa ziși omuleți verzi. Acum, la noi ei se numesc soli ai Eurasiei.

Va reuși guvernarea să destructureze această rețea sau nu va reuși, deocamdată nu îi reușește. Ea poate reuși contracararea doar cu ajutorul partenerilor - România, SUA, Germania, Franța, dar și cu ajutorul Ucrainei. Ucrainenii sunt mai familiarizați cu procedeele Rusiei și ei pot lucra mai eficient împotriva lor”, a conchis Negru.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. Odată cu referendumul privind aderarea la UE