Reprezentanții opoziției vor participa sâmbătă la o manifestație de protest împotriva reformelor constituționale dorite de Putin și în memoria opozantului Borist Nemțov, asasinat cum cinci ani lângă Kremlin.
Va fi prima demonstrație de amploare de la anunțarea vastei revizuiri constituționale dorită de președintele rus și de la mișcarea de protest în favoarea alegerilor libere care a zguduit Moscova în vara lui 2019, care a fost ferm reprimată de autorități.
De asemenea, ea va comemora moartea lui Boris Nemțov, una dintre principalele voci anti-Putin până la asasinarea sa, în februarie 2015. Cinci executanți au fost condamnați, dar comanditarul a rămas necunoscut.
„Kremlinul va vedea câți oameni participă la marșul pentru Nemțov. De asta ve depinde cu ce nivel de cinism continuă va continua operațiunea destinată să-l mențină pe Putin la putere”, a declarat opozantul numărul unu al Kremlinului, Alexei Navalnâi, care i-a chemat pe ruși să se alăture protestelor, scrie AFP.
Autorizat de autorități, mitingul de sâmbătă este prima manifestație importantă după ce Vladimir Putin a anunțat o revizuire constituțională care va consolida mai multe prerogative ale președintelui și va întări rolul Consiliului de Stat, un organism până atunci consultativ.
Pentru mulți analiști, cu această reformă, Vladimir Putin (al cărui mandat se încheie în 2024) vrea să lase cât mai multe porți deschise pentru a-și păstra influența și a pereniza sistemul pe care l-a clădit în 20 de ani aflat la putere.
Conform unui sondaj recent realizat de centrul independent Levada, doar 25% dintre ruși sunt gata să voteze în favoarea schimbărilor constituționale dorite de Vladimir Putin, în timp ce 65% spun că nu înțeleg ce înseamnă.
Cei chestionați sunt mai divizați ca niciodată cu privire la viitorul președintelui: 44% vor să-l vadă părăsind puterea după 2024, 45% vor ca Putin să rămână la Kremlin.
Asasinarea cu focuri de armă a lui lui Boris Nemțov a provocat o undă de șoc în societatea rusă dar și peste hotare, apelurile de a găsi autorii și comanditarii crimei înmulțindu-se, pe fondul suspiciunilor de implicare a autorităților ruse.
În 2017, cinci bărbați originari din Cecenia și Ingușetia au fost condamnați la pedepse între 11 și 20 de ani cu închisoarea pentru uciderea lui Nemțov.
Ancheta oficială a estimat că opozantul a fost asasinat pentru criticile sale la adresa Islamului însă opoziția a suspectat o implicare a autoritarului lider cecen Ramzan Kadîrov, deja suspectat de implicare în asasinarea altor opozanți și jurnaliști.
Uniunea Europeană și opozantul Alexei Navalnâi au cerut redeschiderea anchetei privind uciderea lui Nemțov.