Kremlinul amenință Europa. Totul ține de decizia Ucrainei

Vladimir Putin. Sursa foto: Facebook/ Vladimir Putin

Kremlinul amenință Europa. Consumatorii europeni se vor confrunta cu preţuri mai mari, dacă Kievul nu va accepta să prelungească acordul privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. Țara condusă de Volodimir Zelenski a spus de mai multe ori că nu are de gând să încheie un nou acord cu Rusia în legătură cu tranzitul de gaze, în contextul războiului.

Kremlinul amenință Europa

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că, în cazul în care Kievul nu prelungeşte acordul, Rusia ar putea găsi rute alternative, cum ar fi centrul de gaze planificat în Turcia. „Există (alte) rute, dar, desigur, astfel de decizii ale părţii ucrainene vor provoca daune grave intereselor consumatorilor europeni, cei care încă doresc să cumpere gaz rusesc mai garantat, mai accesibil”, a spus Peskov.

Dmitri Peskov. Sursa foto: Wikipedia

Europa, nevoită să plătească mai mult

Peskov a mai spus că Europa trebuie să plătească mai mult pentru gazul de la alţi furnizori și că prețurile vor scădea dacă Ucraina va accepta prelungirea acordului. Majoritatea destinatarilor gazului rusesc care tranzitează Ucraina au declarat că s-au pregătit pentru încetarea fluxurilor, la sfârşitul acestui an, și că se așteaptă la ce e mai rău.

Sursa foto: 244143863 © Scaliger | Dreamstime.com

O altă opţiune este ca Gazprom să furnizeze o parte din gaze pe o altă rută, de exemplu prin TurkStream, adică prin Bulgaria, Serbia sau Ungaria. Capacitatea pe aceste rute este limitată. UE şi Ucraina au cerut Azerbaidjanului să faciliteze discuţii cu Rusia cu privire la un acord de tranzit al gazelor.

Multe țări se confruntă cu probleme

Războiul din Ucraina a scos la iveală dependența Europei de Moscova pentru majoritatea livrărilor sale de gaze naturale. Națiunile de pe continent care ar putea apela la aprovizionare alternative - în special gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA - au făcut-o ulterior. Problema este că multe națiuni din Europa Centrală fără ieșire la mare s-au trezit în criză și încă n-au găsit soluții.