Legătura între Ion Iliescu, ziua de naștere a lui Dan Nica, prezența lui Laura Codruța Kovesi și îngroparea Dosarului Revoluției.| „NOI SUNTEM STATUL!” (VI)
Editura Evenimentul si Capital

Legătura între Ion Iliescu, ziua de naștere a lui Dan Nica, prezența lui Laura Codruța Kovesi și îngroparea Dosarului Revoluției.| „NOI SUNTEM STATUL!” (VI)

Episodul 6.
Autor: | | 4 Comentarii | 13020 Vizualizari

Ion Iliescu este simbolul PSD. Dar nu numai. Este simbolul unei Românii care ascunde multe secrete. Astăzi vom vedea cum Laura Codruța Kovesi, Procuror General al României la acel moment, s-a chinuit să îngroape Dosarul Revoluției, dar și cum s-au luptat Gabriel Oprea și Viorel Hrebenciuc pentru controlul serviciului de informații al Ministerului de Interne. Sub privirea de vultur a lui Traian Băsescu.

Ion Iliescu va fi unul din subiectele acestui episod, dar până atunci vreau să mai fac o remarcă.

Operațiunea „Noi suntem Statul!” a debutat în EvZ în urmă cu câteva săptămâni, plecând de la următoarea întâmplare:

Un înalt demnitar își organizează ziua de naștere. Este invitat și Președintele României, care participă la petrecerea în format restrâns.

Erau la aceeași masă directori de servicii de informații, judecători cu rang înalt, procurori șefi , oameni politici, nu mulți, 10-12 persoane. Așteptat la intrare, Președintele este condus la masă, iar acolo i se spune, pe un ton tăios: Domnule Președinte, la această masă stă tot Statul! Noi vă garantăm al doilea mandat!

Devoalarea relațiilor reale de putere existente la vârful Statului a provocat în prima fază stupefacție, după care a declanșat o campanie de denigrare a celor scrise de noi. Paradoxal, nu s-au folosit drepturi la replică sau negări explicite ale întâlnirilor pe care le aveau în locațiile SRI, politicieni, judecători de la ICCJ, procurori și ofi țeri de informații.Nu am sesizat nici o cerere adresată CSM de apărarea reputației profesionale din partea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a fostei președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție Livia Stanciu, sau a fostului procuror DNA, actual judecător ICCJ, Horia Valentin Șelaru, sau alți magistrați. Dacă ar fi negat prezența la zilele de naștere ale lui Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI sau la cea lui George Maior, directorul SRI, în cele două momente pe care le-am documentat până acum, am fi avut posibilitatea să aflăm, dintr-o sursă independentă, dacă aceste lucruri sunt normale.

După cum, un răspuns la întrebările pe care le-am transmis SRI ne-ar fi lămurit în privința accesului, listelor de participanți și fondurilor din care au fost construite vila și cele două terenuri de tenis din Vila T14, afl ată în zona Pipera.

Rămân la părerea că aceste evenimente, găzduite de obiectivul SRI denumit K2, reprezintă un indiciu privind încrengătura de interese care s-a constituit la cel mai înalt nivel în Justiție, Parchet, Servicii de Informații și politică. Reuniunile de acest tip au părut ca fiind ceva special, dar potrivit unor informații pe care le-am obținut în urmă cu câteva zile, ele reprezentau un obicei la nivelul cel mai înalt al structurilor de forță.


FOTO: Gabriel OpreaUn asemenea moment s-a petrecut într-una din vilele de protocol din b-dul Mircea Eliade, fostul Primăverii, în anul 2009. În iulie 2009 avea loc petrecerea dată de un vice prim-ministru în guvernul Boc 1, era ziua de naștere a proaspătului ministru de Interne Dan Nica, iar invitați la acest eveniment privat erau numai vârfurile Statului.

George Maior și Laura Codruța Kovesi - invitați de onoare la ziua lui Dan Nica

Printre acestea apar trei figuri extrem de interesante: George Maior, directorul SRI, Laura Codruța Kovesi, procuror general al României și Marius Iacob, procuror șef de secție la Parchetul General. Alături de ei, la acea reuniune, la care au mai fost prezenți Emil Boc, prim-ministru, Mircea Geoană, președintele Senatului, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Ilie Sârbu, Adrian Videanu, Victor Ponta, miniștri, oameni politici.

Din relatarea unuia din participanți rezultă că la această petrecere nu au existat decât foarte puține mese, majoritatea participanților stând în picioare.

Perioada este extrem de importantă, pentru că atunci s-au petrecut două evenimente cruciale: criza guvernamentală legată de nominalizarea chestorului Virgil Ardeleanu în fruntea serviciului de informații al MI ( DGIPI sau U.M.0962) și scoaterea de sub urmărire penală de către Parchetul General condus de Laura Codruța Kovesi în Dosarul Revoluției a lui Ion Iliescu.


FOTO: Virgil ArdeleanuAmbele evenimente au loc în cadrul a ceea ce am denumit generic - Operațiunea „Noi suntem Statul!”, iar ziua de naștere a lui Dan Nica se transformă într-un moment-cheie. După salvarea de la demiterea generalului SRI Florian Coldea în 2007, acest al doilea episod vine să completeze începutul construcției.

Bătălia pe UM 0962

Poate că nu vă mai aduceți aminte contextul zbuciumat al succesiunii rapide de miniștri la Interne, așa că îl reiau pe scurt:

● 22 decembrie 2008 are loc învestirea guvernului Boc.

● 22 decembrie 2008 - 13 ianuarie 2009. Gabriel Oprea - ministru de Interne.

Gabriel Oprea demisionează.

● 13 ianuarie 2009 - 20 ianuarie 2009 preia ca interimar vice-premierul Dan Nica.

● 20 ianuarie 2009 - 1 februarie 2009 preia Liviu Dragnea Internele.

demisionează și Liviu Dragnea

● 2 februarie - 1 octombrie 2009 este numit ministru de Interne Dan Nica.

● noul șef de la UM 0962 .

Circumstanțele numirii noului ministru de Interne din partea PSD au fost extrem de zbuciumate, fiind o competiție dură între Gabriel Oprea și Cătălin Voicu. Primul era preferat de o parte din liderii PSD datorită prietenie sale cu George Maior, directorul SRI, și cu legăturile cu gruparea ardeleană Rus-Dâncu-Pușcaș, iar Cătălin Voicu îi reprezenta pe Viorel Hrebenciuc și Marian Vanghelie. Scorul în Comitetul Executiv al PSD a fost de 32 la 28 în favoarea lui Gabriel Oprea, sprijinit masiv de cei mai sus menționați, plus Miron Mitrea.

„Păi, din cauza lui (Mitrea - n.r.) am pierdut votu’. El a pus pe Oprişan să nu voteze cu mine. Am zis: «Oprişane, o să te bată Dumnezeu!». «Mă jur pe fata mea c-am votat cu tine! » «Băi, nu mai, că te-a văzut cineva că n-ai votat cu mine, Mariane! La doiş’pe noaptea m-ai chemat la Hrebenciuc acasă. Am făcut nu ştiu câte drumuri la tine, la Vrancea. Ai văzut că dacă m-am retras eu, ţi-a trimis dosaru’ la Cluj? O să vezi ce iei tu la Cluj!»”, îi povestea Cătălin Voicu lui Alexandru Mazăre potrivit unei stenograme.

A fost un efort al instituțiilor statului de a nu lăsa ca un serviciu de informații să ajungă pe mâna lui Mircea Geoană, totul petrecut sub patronajul lui Traian Băsescu. A fost o luptă corectă? În măsura în care oamenii politici folosesc serviciile de informații pentru a-și spiona adversarii, da. Se poate spune că la acel moment, gruparea Maior - Oprea - Coldea - Dragnea - Ponta, aflată într-un stagiu de putere incipient făceau eforturi pentru a bloca influența lui Cătălin Voicu - Marian Vanghelie - Viorel Hrebenciuc. Și în această etapă reușiseră!

Numai că nominalizarea chestorului Virgil Ardeleanu de către Gabriel Oprea a declanșat o furtună în partid. Mircea Geoană, despre care se spune că fusese înștiințat de Gabriel Oprea că urmează să-l propună pe Virgil Ardeleanu, dar apoi s-a dezis, a forțat excluderea lui Gabriel Oprea din PSD, împins de Vanghelie și Hrebenciuc. A obținut-o, singurii care s-au abținut la vot fiind Victor Ponta și Ilie Sârbu, persoane apropiate de George Maior și Grupul de la Cluj. A fost un semnal direct adresat lui Mircea Geoană că nu au de gând să asiste imperturbabili la execuția lui Oprea.

Rolul lui Traian Băsescu

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Noi suntem Statul!

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate