Numele lui Kovesi, implicat într-un dosar de corupție: Autostrada Sibiu-Orăștie. Ancheta a fost oprită de DNA. RETROSPECTIVA 2017

Numele lui Kovesi, implicat într-un dosar de corupție: Autostrada Sibiu-Orăștie. Ancheta a fost oprită de DNA. RETROSPECTIVA 2017

La mijlocul verii, Evenimentul Zilei lansa o nouă anchetă jurnalistică, marcă proprie, care avea să țină capul de afiș al emisiunilor de știri și al talk showurilor de televiziune. Pe 13 iulie apărea episodul pilot dintr-o primă serie de zece episoade ale anchetei jurnalistice privind implicarea lui Eduard Bebe Kovesi și a prietenilor săi în afaceri cu constructorii autostrăzii scufundate Sibiu-Orăștie

Spuneam atunci că Bebe Kovesi, fostul soț al Laurei Codruța Koveși, prin firma sa din Sibiu, Led Communications, specializată în servicii de internet și comunicații, a livrat italienilor de la Impregilio, materiale de balastieră, pământ și pietriș, folosit în terasamentul autostrăzii care s-a surpat. Ideea principală a fost că Eduard Kovesi nu deținea licențe de exploatare pentru aceste materiale, iar respectivele materiale nu erau conforme, așa cum s-a dovedit prin rapoartele consultantului lucrării.

Anchetă oprită brusc

Dar cea mai importantă dezvăluire a fost că DNA, prin procurorul Mihaela Morau Iorga, începuse o anchetă privind și aceste aspecte, anchetă care fusese oprită brusc în momentul în care martorii și denunțătorii au început să-l numească pe Kovesi ca parte a grupului infracțional care a dus la dezastrul de la Sibiu-Orăștie. La apariția acestui articol, reacțiile au fost pe măsură. DNA a ieșit cu un comunicat prin care susținea că există un dosar în lucru pe această temă și că el nu a fost niciodată oprit sau blocat. Presa de casă a DNA s-a grăbit să acuze că este o minciună, o simplă înșiruire de povești fără documente sau alte dovezi în spate. Au existat și unii caporali de presă care au intuit că un astfel de subiect nu poate fi aruncat pe piață fără dovezi și atunci au lansat tema cum că aceste dezvăluiri ar proveni din celebrul dosar Black Cube, iar autorul articolului ar fi posesorul legendarului stick de memorie cu informațiile culese de spionii israelieni plătiți s-o defăimeze pe șefa DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarațiile martorilor

În vacarmul generat de subiectul care a stricat multora cheful vacanței de vară au continuat să apară episoade noi din ancheta jurnalistică. Evenimentul Zilei a publicat facsimile de documente reprezentând contracte de livrare de balast ale firmei lui Bebe Kovesi cu firmele acuzate de dezastrul de la autostrada Sibiu-Orăștie precum și declarații ale martorilor care în urmă cu doi ani dăduseră aceleași declarații în fața procurorilor DNA cu privire la implicarea lui Kovesi și a prietenilor lui, Ioan John Borzea și Massimilliano Andreccnaci, în șantierul de la autostrada Sibiu-Orăștie.

Apoi au apărut martori și dovezi despre implicarea lui Bebe Kovesi și a prietenilor săi în alte șantiere cu probleme ale autostrăzilor din vestul României. De asemenea, atunci când șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a apărut într-un interviu comandat explicând că un dosar de asemenea amploare nu poate fi soluționat în doi ani, pentru că necesită ample investigații, Evenimentul Zilei a publicat documentele din care reieșea clar că aceste dosare fuseseră începute de DNA, unul în 2011 iar celălalt în 2013, ceea ce presupune că au existat informații despre activitatea infracțională de pe șantiere cu mult timp înainte, dar fie a fost tolerată, fie DNA nu a avut capacitatea și pregătirea pentru a o stopa.

Dovezi că instituțiile au fost informate

În continuare, DNA și Laura Codruța Kovesi au încercat să acrediteze ideea că implicarea lui Eduard Bebe Kovesi nu a fost cunoscută anchetatorilor și că numele acestuia nu apare în actele de urmărire penală de la dosar. În replică, Evenimentul Zilei a venit cu declarații și dovezi despre faptul că mai multe instituții fuseseră informate și informaseră la rândul lor procurorii despre implicarea numelui Kovesi în activitățile penale de la autostrăzi. Astfel, am prezentat plângerea penală a unui „țepuit” împotriva grupării Borzea-Kovesi-Impregilio la DNA Alba, precum și declarația unui alt înșelat care a informat SRI Alba despre cele întâmplate pe șantierul autostrăzii.

DIPI

Dar cea mai importantă dezvăluire din acest ciclu a fost cea legată de DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, care a predat procurorilor DNA, încă din 2016, cel puțin două lucrări ample cu privire la rețeaua infracțională a celor care au fraudat lucrările la autostrăzi și în care, alături de ofițeri de poliție de rang înalt apare și numele lui Eduard Kovesi și a prietenilor săi. Surprinzător, anul 2017 se încheie cu un răspuns oficial al DNA către ziarul nostru cum că nu există vreun dosar în lucru pe numele lui Eduard Kovesi, motiv pentru care, în anul care vine vom continua dezvăluirile pe acest subiect.