Războiul DNA-SIE. Kovesi a acuzat că „spionii externi” nu o informează

Războiul DNA-SIE. Kovesi a acuzat că „spionii externi” nu o informează

Președintele Klaus Iohannis a mediat în aprilie confl ictul dintre DNA și SIE, apărut după ce Codruța Kovesi s-a plâns că serviciul nu colaborează cu procurorii

În primăvara acestui an, mai exact pe 26 aprilie, procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi dădea un breaking news: de când se află la conducerea DNA „nu a primit nicio sesizare de la Serviciul de Informaţii Externe”. Kovesi spunea „că este ilegal să deţii informaţii referitoare la posibile infracţiuni şi să nu sesizezi Direcţia Naţională Anticorupţie.”

Era imediat după izbucnirea scandalului Black Cube, când presa spunea că operațiunea fusese finanțată de doi moguli de presă, printre „suspecți” fiind patronul României libere, Dan Adamescu, Sebastian Ghiță, Sorin Ovidiu Vîntu și Dan Voiculescu.

Afacerile din străinătate

Ne puteți urmări și pe Google News

„În 2013, 2014 şi 2015, de fapt, de când am început mandatul la DNA, nu am primit nicio informare de la SIE. Cu toate acestea, vedem că tot mai mulţi inculpaţi îşi deschid afaceri în străinătate. Se iscă întrebarea de ce niciodată nu am primit astfel de informări despre aceste activităţi. Nu am primit sesizări nici despre conturile din străinătate, nici despre vilele de lux, nici despre iahturile de lux”, declara Codruţa Kovesi. Totodată, șefa DNA spunea că uneori a aflat informaţii din investigaţii jurnalistice.

În replică, SIE i-a transmis că nu monitorizează românii aflați în străinătate. „Această practică fiind una specifică fostei Securități, așa cum nu monitorizează conturile și transferurile bancare, achizițiile imobiliare sau de altă natură efectuate de cetățenii români în străinătate”, se arata în comunicatul SIE. Serviciul mai preciza că orice acțiune pe spațiile aliate se desfășoară doar în parteneriat cu structurile de informații locale și strict în limita competențelor serviciilor de informații, așa cum sunt acestea prevăzute în Comunitatea Informativă Nord-Atlantică/UE.

„Informațiile SIE nu se pot constitui în probe în instanță, întrucât sunt obținute prin surse umane cetățeni străini, cu mijloace și metode specifice, care ”nu pot fi dezvăluite nimănui și în nicio împrejurare”, mai explica SIE.

Chemați la Cotroceni

Războiul dintre SIE și DNA a ajuns să fie stins la Cotroceni. După două zile de la declarațiile Codruței Kovesi și replica lui MRU, președintele Klaus Iohannis anunța că i-a chemat pe cei doi la Cotroceni și că lucrurile s-au calmat.

„S-au lămurit lucrurile şi urmează ca ei împreună să găsească soluţiile la problemele care ar putea să apară, să lămurească neînţelegerile între cele două instituţii. Consider că problema s-a rezolvat”, concluziona şeful statului.

„Nici un conflict”

Administraţia Prezidenţială infirma, pe 23 iunie 2016, informaţiile publicate de Evenimentul zilei, potrivit cărora între preşedintele Klaus Iohannis şi directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, ar exista un conflict care a culminat cu un presupus refuz al şefului statului de a semna un „ordin executiv” prin care SIE ar fi putut să-l elibereze pe românul răpit în Burkina Fasso.

„Preşedintele României nu se implica în niciun mod în activitatea curentă a Serviciului de Informaţii Externe, întrucât nu are nicio atribuţie constituţională în acest sens. Activitatea SIE se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare, care oferă cadrul de funcţionare a serviciului în coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, transmitea Președinția.

La rândul său, SIE preciza că „nu există niciun fel de sincopă sau de deficienţă în relaţia dintre Serviciu şi Preşedinte”.

Iohannis i-a cerut lui MRU demisia prin SMS

Relațiile dintre președinte și directorul SIE sunt tensionate la maxim, era știrea care făcea turul televiziunilor la mijlocul lunii iunie. Tensiunile dintre președintele Klaus Iohannis și directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, sunt la cote extrem de ridicate. Potrivit unor surse citate de România TV, șeful statului este atât de supărat pe MRU încât i-a cerut demisia din fruntea SIE prin intermediul unui...sms. Directorul serviciului secret a refuzat însă să-și pună mandatul la dispoziție. Relațiile dintre cei doi s-ar fi răcit brusc după ce, potrivit relatărilor presei, MRU s-ar fi lăudat, într-un mediu informal, că, în 2019, va deveni președintele României. Suspiciunile lui Iohannis că este „săpat” de fostul său consilier s-au înmulțit în momentul în care trustul de presă, patronat de omul de afaceri Cristian Burci, apropiat de SIE, a lansat o serie de atacuri la adresa Președinției.

Cel mai notoriu dintre ele este fotografia cu Dan Mihalache, fostul șef al Cancelariei Prezidențiale, moțăind în timpul unei reuniuni oficiale în Serbia. Nici Iohannis și nici MRU nu au infirmat sau confirmat informația referitoare la demisie. Singurul care a vorbit despre acest subiect în spațiul public a fost președintele Comisiei parlamentare de control asupra SIE, Mihăiță Calimente (PNL). „Am discutat cu MRU. Sunt povești că l-am sunat, că n-a răspuns. Fiecare informație care apare pe surse nu poate fi confirmată sau infirmată. Dacă președintele i-ar fi cerut demisia, și ar fi putut să o facă prin intermediul CSAT, MRU era obligat să plece”, declara Calimente pentru EVZ.