Kosovo. SUA condamnă acțiunile în forță ale poliției kosovari împotriva sârbilor. Armata sârbă în alarmă de luptă

Kosovo. SUA condamnă acțiunile în forță ale poliției kosovari împotriva sârbilor. Armata sârbă în alarmă de luptăAleksandar Vucic. Sursa foto: Facebook

Statele Unite ale Americii și aliații europeni au atras atenția Kosovo pentru escaladarea tensiunilor cu Serbia. Reprezentanții acestora au declarat că folosirea forței pentru a instala primari în zonele etnice sârbe a subminat eforturile de a îmbunătăți relațiile cu probleme cu Serbia.

Marea Britanie, Franța, Italia, Germania și Statele Unite ale Americii au emis o declarație comună prin care au cerut autorităților kosovene să se retragă și să detensioneze situația. Președintele sârb Aleksandar Vucic a plasat armata în alertă de luptă completă și a ordonat unităților să se apropie de graniță în urma ciocnirilor de vineri dintre poliția kosovenă și protestatarii care se opun instalării primarilor etnici albanezi.

Poliția din Kosovo a lansat gaze lacrimogene în orașul Zvecan pentru a dispersa o mulțime care încerca să împiedice un primar nou-ales să intre în biroul său, după ce un vot din aprilie a fost boicotat de majoritatea sârbilor kosovari în patru municipalități din nord, lângă granița cu Serbia.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a criticat guvernul Kosovo pentru forțarea accesului în clădirile municipale și i-a cerut prim-ministrului Albin Kurti să stopeze acțiunile de forță. Într-o declarație, Blinken a spus că acțiunile Kosovo au fost împotriva recomandărilor SUA și țărilor europene și au „escaladat brusc și inutil tensiunile, subminând eforturile noastre de a ajuta la normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia și vor avea consecințe asupra relațiilor noastre bilaterale cu Kosovo”, anunță Reuters, citat de Google News.

Kosovo, incidente cu localnicii sârbi din cauza independenței

SUA au fost principalul susținător al Kosovo din punct de vedere politic, militar și financiar de când și-au declarat independența față de Serbia în 2008. Etnicii albanezi formează mai mult de 90% din populația din Kosovo, iar sârbii sunt doar majoritatea în regiunea de nord.

Sârbii din regiunea de nord a Kosovo nu acceptă declarația de independență din 2008 față de Serbia, la aproape un deceniu după încheierea unui război acolo, și văd în continuare Belgradul ca și capitală. Un plan susținut de Occident, agreat verbal de Kosovo și guvernul sârb în martie, a avut ca scop atenuarea tensiunilor prin acordarea sârbilor locali mai multă autonomie, guvernul de la Pristina păstrând autoritatea supremă.

Boicotarea votului de către sârbi

Aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în patru municipalități din nordul Kosovo, inclusiv Zvecan, au evitat votul din 23 aprilie în semn de protest față de faptul că cererile lor de mai multă autonomie nu au fost îndeplinite. Prezența la vot la alegerile din aprilie a fost de doar 3,47% și localnicii sârbi au spus că nu vor lucra cu noii primari din cele patru municipalități - toate din partidele etnice albaneze - pentru că nu îi reprezintă.

Într-o declarație, poliția din Kosovo a declarat că cinci dintre ofițerii săi au fost răniți ușor când protestatarii i-au lovit cu pietre și alte obiecte. Patru vehicule de poliție au fost atacate, inclusiv una care a fost incendiată, se arată în comunicat. În zonă s-au auzit și focuri de armă, se spune. Aproximativ 10 persoane au solicitat asistență medicală într-un spital local pentru răni ușoare și efectele gazelor lacrimogene, au declarat autoritățile locale de sănătate sârbe.

Vucic: Serbia nu se va uita nepăsătoare cum sunt atacați localnicii

Într-un discurs adresat miilor de susținători la mitingul Partidului Progresist Sârb la Belgrad, președintele Serbiei Aleksandar Vucic a anunțat o sesiune a consiliului de securitate națională al țării pentru a discuta situația. „Nu am avut niciodată de înfruntat o criză mai dificilă ”, a spus el, adăugând că, în timp ce el vrea să obțină pace, Serbia „nu va sta inactiv” dacă etnicii sârbi ar fi atacați în nordul Kosovo.

Președintele kosovar Vjosa Osmani a declarat că acțiunile poliției „împotriva structurilor ilegale ale lui Vucic și a bandelor criminale sunt legitime, în îndeplinirea obligațiilor lor constituționale de a apăra toți cetățenii fără deosebire”.

Situația pare calmă

Mai multe vehicule ale misiunii NATO de menţinere a păcii din Kosovo au fost văzute în apropierea locului incidentului, în timp ce elicoptere au survolat zona, a declarat un reporter Reuters.

Situația a fost calmă la orele târzii. Clădirile municipalității erau încă păzite de polițiști puternic înarmați, cu vehiculele lor blindate blocând drumurile dinspre și dinspre primării.

Purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, a cerut tuturor părților să „detensioneze situația tensionată și să restabilească imediat calmul”. „UE nu va accepta alte acțiuni unilaterale sau provocatoare și ar trebui să se acorde prioritate păstrării păcii și securității pe teren”, a spus el într-un comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News