Kosovo își face armată. ONU discută în timp ce Serbia și Rusia se opun

Kosovo. Sursa foto: Arhiva EVZ

Decizia Parlamentului de la Pristina, Kosovo, de a înființa o armată de 5.000 de militari, pentru protecția provinciei, a dus la o întâlnire informală a Consiliului de Securitate al ONU.

Rusia a fost statul cu drept de veto, cu sprijinul căruia Serbia a reușit să organizeze o întâlnire informală despre votul Parlamentului din Kosobo de a forma o armată de 5.000 de oameni. În urma acestei întâlniri informale, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a făcut un îndemn la dialog, declarând că ONU este preocupat de această decizie a fostei provincii sârbe.

Parlamentul din Kosovo, provincie care se bazează pe trupele NATO pentru protecția sa, a votat la mijlocul lunii octombrie mai multe legi care stabilesc înființarea unei armate naționale. La votul din parlament, deputații sârbi s-au opus iar de aici până la organizarea unei întâlniri a Consiliului de Securitate a ONU nu a mai fost decât un pas, având în vedere, potențialul de insecuritate în Balcani, dacă Serbia ar reacționa, având și un sprijin din partea Rusiei.

Chiar și NATO care are în Kosovo o forță de reacție rapidă care numără 4.000 de militari a îndemnat guvernul naționalist să nu inițieze un proiect de lege pentru formarea unei armate proprii.

Cu toate astea, guvernul din Kosovo a mers înainte și a initiaț proiectul de lege care prevede că Forței de Securitate din Kosovo (KSF), înarmată ușor, să se transforme într-o armată, fără a mai modica constituția.