Preşedintele kosovar Hashim Thaci a prezentat marţi în parlamentul de la Pristina un proiect de lege privind transformarea Forţelor de securitate ale ţării într-o armată.
Thaci a argumentat că transformarea forţelor actuale, dotate cu arme uşoare, într-o armată ar fi un pas spre suveranitatea deplină a Kosovo, fosta provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în 2008, scrie agerpres.ro.
Iniţiativa a provocat o reacţie puternică din partea Serbiei, care reclamă în continuare suveranitatea asupra Kosovo.
Conform presei de la Belgrad, premierul sârb Aleksandar Vucic a purtat o discuţie prin telefon cu Hashim Thaci, avertizându-l că această măsură ar putea destabiliza regiunea.
Proiectului i se opun şi deputaţii sârbi în parlamentul de la Pristina, aceştia urmând în mod obişnuit politica Belgradului. Întrucât orice proiect de lege important are nevoie de sprijinul deputaţilor sârbi, opoziţia lor pune sub semnul întrebării aprobarea iniţativei preşedintelui kosovar.
'Cerem comunităţii internaţionale să stopeze fără întârziere această escaladare periculoasă a relaţiilor politice în provincia sudică', a declarat Marko Djuric, şeful Biroului pentru Kosovo-Metohija al guvernului sârb, citat de Tanjug.
Crearea unei armate în Kosovo-Metohija ar însemna o încălcare directă a Rezoluţiei 1244 a Consiliul de Securitate al ONU şi a acordului tehnico-militar de la Kumanovo, care au pus capăt conflictului din 1998-1999, a subliniat Djuric. Potrivit acestuia, reprezentanţii sârbilor în instituţiile din Kosovo nu vor sprijini nici direct, nici indirect o astfel de iniţiativă, a adăugat oficialul sârb, potrivit agenţiei Tanjug.