Noile reguli prevăd ca orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă să dispună de un document temporar pe perioada şederii sale în ţară.
Au izbucnit tensiuni duminică seara în nordul Kosovo, unde trăieşte o minoritate sârbă, la graniţa cu Serbia, pentru a protesta contra noilor reguli de la frontieră care urmau să intre în vigoare de luni, 1 august, scrie Le Monde.
Au fost ridicate baricade pe drumurile ce duc în Serbia şi au fost trase focuri de armă asupra poliţiei kosovare. Guvernul din Kosovo a decis luni să amâne cu o lună intrarea în vigoare a acestor noi reguli. Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.
Noile reguli prevăd ca orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă să dispună de un document temporar pe perioada şederii sale în ţară. Pristina dăduse, de altfel, sârbilor din Kosovo două luni să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare sârbeşti de pe vehiculele lor cu plăcuţe ale Republicii Kosovo.
Duminică, prim-ministrul Albin Kurti a precizat că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu majoritate albaneză proclamată în 2008 - le cere acelaşi lucru kosovarilor care intră pe teritoriul ei.
Aceste măsuri au provocat vii tensiuni duminică. Poliţia kosovară a declarat că a fost ţinta unor focuri de armă, care nu au făcut răniţi, şi că au fost ridicate baricade pe drumurile către Serbia. Cele două puncte de trecere au fost închise circulaţiei. În comunicatul său, guvernul kosovar a cerut ca "toate baricadele să fie ridicate şi să fie restabilită complet libertatea de mişcare luni.
„Situaţie complexă”
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat duminică seara într-un tweet decizia Pristinei, cerând "ridicarea imediată a tuturor barajelor rutiere".
Duminică seara, sute de sârbi din Kosovo au masat camioane, cisterne şi alte vehicule grele pe drumurile spre punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, a constatat un jurnalist al Ageniţiei France-Presse. O mulţime s-a instalat în jurul baricadelor cu intenţia vădită de a petrece noaptea acolo.
Sârbii din Kosovo nu recunosc autoritatea Pristinei, nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar. Într-un discurs către naţiune, Aleksandar Vucic a declarat că situaţia din Kosovo "nu a fost niciodată atât de complexă" pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo. "Atmosfera a dat în clocot", a declarat Vucic, adăugând că "Serbia va câştiga" dacă sârbii sunt atacaţi.
La rândul lui, Albin Kurti l-a acuzat pe Vucic că declanşează "tulburări". "Orele următoare, zilele şi săptamânile pot fi dificile şi problematice", a scris premierul kosovar pe Facebook. (Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)