În cadrul discuţiilor dintre preşedintele României şi ambasadorul Republicii Moldova a fost atins subiectul Acordului de Asociere şi de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană, care "conferă prilejul accelerării reformelor structurale profunde, care au nevoie de un sprijin politic consistent şi că orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne", potrivit comunicatului postat pe site-ul Adminsitraţiei Prezidenţiale.

În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a sugerat ca noul Executiv al Republicii Moldova să fie format din partide proeuropene.

"Rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene. Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Asigurarea unei majorităţi parlamentare şi cu interese comune în direcţia modernizării şi consolidării democratice a Republicii Moldova reprezintă garanţia unui Guvern stabil", se arată în comunicat.