Klaus Iohannis și-a pus semnătura pe noi decizii controversate. Cazul Hosu revine în atenția publicului
- Adrian Dumitru
- 1 iulie 2021, 15:05
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 1 iulie 2021, mai multe decrete de eliberare din funcţie a unor magistraţi.
Printre cei 12 magistraţi pensionaţi se află şi Giorgiana Hosu (49 de ani), fosta şefă a DIICOT, numită în funcţie chiar de preşedintele Iohannis la începutul anului 2020.
- Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Cluj a domnului Ioan Marius Lupea – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Mărioara Ignat, președintele Tribunalului Suceava – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Alba a doamnei Ileana Gabriela Simion – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a doamnei Elena-Giorgiana Hosu – pensionare, la data de 1 iulie 2001; Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea a domnului Gheorghe Popovici – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – structura centrală a doamnei Anca-Mihaela Ţilimpea – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, delegată în funcția de procuror șef Secție urmărire penală la această unitate de parchet, a doamnei Mihaela Cozmaciuc – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Violeta Julieta Păun, procuror șef Secție judiciară la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de procuror cu profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București a doamnei Maria-Cristina Muntean – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de procuror a doamnei Victoria Bîrsan, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a doamnei Carmen Nichita – pensionare, la data de 1 iulie 2021; Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman a doamnei Daniela Rădoi – pensionare, la data de 1 iulie 2021.
De ce este cazul Giorgiana Hosu unul controversat?
Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al DIICOT în septembrie 2020. Evenimentul a survenit după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica Asig. Acesta a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.
Pe 4 august 2020, Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Decizia sa a fost însă invalidată de către judecători.
În octombrie 2019, ea a asigurat interimatul la şefia DIICOT, după demisia lui Felix Bănilă, care a plecat în contextul criticilor privind modul în care se desfăşura ancheta în cazul crimelor de la Caracal.
Giorgiana Hosu a ocupat funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT în perioada în care instituţia era condusă de Alina Bica.