Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis. Până în vară sperăm să ieșim din pandemie
Klaus Iohannis. Până în vară sperăm să ieșim din pandemie

Klaus Iohannis. Până în vară sperăm să ieșim din pandemie

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a intâlnit miercuri la Cotroceni cu premierul României, Florin Cîțu, și cu mai mulți miniștri. Discuțiile s-au axat pe bugetul de stat, care a fost elaborat și publicat de Guvern, proiectul urmând să fie adoptat și apoi trimis Parlamentului pentru dezbatere și vot. De asemenea, au fost discuții despre evoluția pandemiei în România.

Klaus Iohannis a avut discuții cu vicepremierul Dan Barna, cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și cu ministrul Economiei, Claudiu Năsui.

După discuțiile de la Cotroceni, Iohoannis a declarat: „Am avuto serie de discuții cu premierul cu miniștrii pentru a găsi soluții pentru România, pentru români. Tema principală a fost cum pregătim cel mai bine proiectele pentru planul de reziliență, unde avem la dispoziție peste 30 de miliarde de euro. Sunt oportunități uriașe și vrem să le folosim.

Vrem să folosim acești bani pe mai multe paliere. Sănătatea – este după părerea mea nevoie de investiții semnificative în spitale, în sistemul de sănătate. Este nevoie de investiții importante în spitale noi, în spitalele existente, pentru a le face mai sigure pentru pacienți. Fiindcă vorbim despre sănătate, fac o remarcă despre campania de vaccinare care merge foarte bine, suntem în continuare în topul european și vom avea în zilele acestea persoana numărul un milion care va fi vaccinată. Mai avem un pic și ajungem la un milion de persoane vaccinate. Până în vară, sperăm să ieșim din pandemie.  Sigur cu vaccinarea și cu respectarea restricțiilor, până atunci”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: „Foarte mulți români și-au pierdut deja locul de muncă”

Președintele a vorbit și despre locurile de muncă ale românilor. „O a doua zonă pe care am discutat-o și unde sunt foarte hotărât să găsim împreună soluțiile cele mai bune este zona locurilor de muncă. Foarte mulți români și-au pierdut deja locul de muncă, din cauza pandemiei sau a crizei economice generate de pandemie, și unii, din păcate, sunt și acum în pericol în continuare să își piardă locul de muncă.

Deci este vital pentru noi toți să dezvoltăm mecanisme prin care dezvoltăm locuri de muncă, încurajăm antreprenorii să creeze locuri de muncă pentru românii loviți de pandemie. Un subiect care a mai fost menționat, l-am prezentat chiar eu acum câteva zile: trebuie să investim în școli. Sistemul românesc de învățământ are nevoie de foarte mulți bani, dacă ne gândim doar la siguranța elevilor. Este nevoie și aici de foarte multe investiții pentru a nu avea incendii, pentru a nu avea accidente în școli, pentru a avea școli autorizate, pentru a avea elemente simple. Să eliminăm încălzirea pe lemne, să eliminăm toaletele din spatele curților și așa mai departe.

„Avem nevoie de programe serioase”

Pe de altă parte, avem nevoie de materiale didactice moderne, avem nevoie de școli noi, avem nevoie de școli verzi, școli care sunt exemple pentru alții, cum putem să ne implicăm pentru mediu. Şi în fine o temă pe care am mai menționat-o și o să o repet: avem nevoie de programe serioase, sustenabile pentru mediu, pentru mediul sănătos, chestiuni care se pot face fără complicații imense, de exemplu programe de împădurire care pot fi puse în operă, practic, începând deja din anul acesta.

Aceste teme ne preocupă și, până în aprilie, vom avea un plan național coerent care va fi depus la Comisia Europeană și, imediat după ce se primesc toate aprobările necesare, vom începe implementarea în spitale, în școli, în locuri de muncă și pentru mediu. Sunt doar câteva. Vom avea în cadrul acestui plan și multe alte zone care sunt extrem de importante pentru români și, la momentul respectiv, voi relua aceste chestiuni”, a încheiat Klaus Iohannis.