Klaus Iohannis nu va fi trimis în judecată în dosarul averii sale

Klaus Iohannis nu va fi trimis în judecată în dosarul averii sale

Dosarul în care preşedintele Klaus Iohannis, soţia lui şi alţi trei apropiaţi au fost anchetaţi pentru modul în care au obţinut case în Sibiu a fost soluţionat. Astfel, DNA susţine că s-a decis netrimiterea în judecată a lui Klaus Iohannis.

Conform România TV, Direcţia Naţională Anticorupţie a soluţionat dosarul averii lui Klaus Iohannis şi a decis netrimiterea în judecată a preşedintelui.

DIICOT a precizat că la 4 zile de când a primit dosarul, l-a trimis la DNA pentru că nu era de competenţa procurorilor antimafie, potrivit unui răspuns al procurorului-şef al instituţiei pentru pentru sursa mai sus citată.

În acest dosar este vorba despre acuzaţii de fals, retrocedări ilicite în cazul a două imobile, care au intrat în posesia lui Klaus Iohannis, soţiei sale şi unor rude.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zilele trecute, jurnaliştii de la Rise Project susţineau că dosarul lui Klaus Iohannis s-ar fi pierdut pe drum. Aceştia au afirmat zilele trecute că soţii Iohannis şi-au cumpărat trei case din cele şase cu banii obţinuţi prin încălcarea legii. Ziariştii au publicat documente din procese în care soţii Iohannis sunt acuzaţi că s-au folosit de acte false să intre în posesia unei case pe care au închiriat-o unei bănci de renume din ţară.

Potrivit Rise Project, o cotă de aproximativ 80 la sută din banii de care familia Iohannis dispune în viața de zi cu zi are ca sursă închirierea unor imobile situate în Sibiu. Restul, de până la 20 la sută, provine din salarii. În prezent, Klaus Iohannis declară că el și soția sa obțin venituri anuale din chirii în valoare de 228.132 lei (aproximativ 50.500 de euro). Această sumă se regăsește în declarația de avere pe care Iohannis a depus-o, la începutul lui 2015, la secretariatul Administrației Prezidențiale. Înainte de 2010, actualul președinte al României a declarat venituri din chirii mult mai mici. Contractele de chirie RISE Project a obținut, în copie, câteva contracte de chirie semnate între Klaus Iohannis și firme care și-au deschis puncte de lucru în imobile deținute de acesta. Contractele au fost obținute de la Registrul Comerțului, unde au fost depuse de respectivele firme, pentru a face dovada că funcționează legal în imobilele lui Klaus Iohannis. Datele financiare cuprinse în aceste contracte, puse în oglindă cu informațiile prezente în declarațiile de avere ale lui Klaus Iohannis, relevă faptul că actualul președinte al României ar fi putut încasa, ani la rând, sume mai mari decât cele pe care le-a făcut publice.

Diferență semnificativă În perioada 2004-2007, interval acoperit de documentele obținute de RISE, diferența dintre sumele din contracte și cele menționate de Iohannis în declarațiile de avere este, în total, de 115.000 de euro. Astfel, din contracte reiese că, în perioada invocată, Iohannis a încasat chirii în valoare de 150.000 de euro. În același timp, în declarațiile de avere, acesta a consemnat venituri totale din chirii de doar 35.000 de euro.