Înainte de reuniunea Consiliului European, Klaus Iohannis a oferit o declarație de presă, în care a prezentat trei teme principale pe care le va propune spre discuție. Ele sunt legate de problemele cu care se confruntă țara noastră și nu numai. În contextul pandemiei, se încearcă descoperirea unui nou vaccin care să țină în frâu virusul SARS-Cov-2.
Înainte de a participa la reuniunea Consiliului European, președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o declarație de presă. Acesta face referire la trei teme care sunt cu siguranță de mare interes pentru noi. Șeful statului susține că există o îngrijorare cu privire la noua variantă a virusului SARS-Cov-2.
„Vreau să mă refer la trei teme de mare interes.
Prima temă, pandemia de COVID. Vom avea o discuție aplicată. Este evident că există o îngrijorare larg răspândită cu noua variantă a virusului, numită Omicron. Vom discuta ce se poate face în comun și vom discuta cum vom obține un vaccin nou pregătit pentru a combate această nouă formă a virusului.
Doar vaccinarea poate să oprească răspândirea acestei pandemii. Sunt teme complicate și sper să ajungem rapid astăzi la o concluzie, cum obținem acest vaccin nou și cum va fi achiziționat și cum va fi împărțit către statele membre. De asemenea, voi atrage atenția să nu se exagereze cu măsurile de restricționare, în special când este vorba despre traficul de mărfuri, despre economia europeană”, a spus Klaus Iohannis, la Bruxelles.
Temei importante vor fi puse pe masa discuțiilor, printre care prețul la energie și siguranța națională
În cadrul reuniunii de la Bruxelles, se vor discuta teme complicate, printre care prețul majorat la energie. Klaus Iohannis susține că trebuie analizată piața pentru a se îmbunătăți situația.
”Vom discuta despre prețurile enorme la care a ajung gazul, despre prețul mare la energie și despre ce se poate face. Noi am luat măsuri, însă aceste măsuri nu pot merge la infinit. Și trebuie să vedem de ce s-a ajuns la condițiile mari. Undeva trebuie analizată piața pentru a vedea cum să îmbunătățim condițiile concurențiale.
În același context voi reitera nevoia acelui act delegat care stabilește că gazul și energia nucleară sunt energii bune de tranziție dacă ne îndreptăm spre o economie verde", a mai declarat președintele României.
Cea de-a treia temă este legată de securitatea și busola strategică, pentru a vedea cum se orientează UE în anii viitori cu privire la securitatea economică și cea de la Marea Neagră. Nu se va accepta paralelisme între NATO și Uniunea Europeană.
„A treia temă, care pentru noi este extrem de importantă, este tema securității și a busolei strategice, așa se numește. Busola strategică este un document care va stabili cum se orientează Uniunea Europeană în deceniile care vin și în zona de securitate economică. Voi sublinia foarte clar importanța deosebită strategică a întregii regiuni a Mării Negre, importanța consolidării securității la Marea Neagră și în același timp, importanța colaborării între Uniunea Europeană și NATO”, a mai precizat Klaus Iohannis înainte de reunirea de la Bruxelles.