Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis își freacă mâinile de bucurie. Vestea primită de la AEP care îl va enerva pe Liviu Dragnea
Klaus Iohannis își freacă mâinile de bucurie. Vestea primită de la AEP care îl va enerva pe Liviu Dragnea

Klaus Iohannis își freacă mâinile de bucurie. Vestea primită de la AEP care îl va enerva pe Liviu Dragnea

Președintele Klaus Iohannis are dreptul să participe la campania de promovoare a referendumului național din 26 mai. Preşedintele Autorității Electorale Permanente Florin Mituleţu-Buică a declarat că nu există nicio interdicție în niciun act normativ că să îl oprească pe șeful statului să promoveze referendumul pe Justiție.

„Nu există nicio interdicţie în niciun act normativ că preşedintele nu poate participa în campanie şi promova acel referendum. Este interpretat greşit un alineat cu privire la autorităţile publice – interdicţia aceea se referă că şi în codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia cu privire în principal la autorităţile administraţiei publice”, a declarat, conform Agerpres, președintele AEP.

El a mai adăugat, potrivit aceleași surse, că din momentul în care președintele a anunțat întrebările pentru referendum, a început campania electorală. „Suntem în campanie electorală pentru referendum”, a mai zis Mituleţu-Buică.

Președintele României Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul privind organizarea unui referendum național.

„Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” și „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”, sunt cele două întrebări la care vor răspunde românii pe 26 mai.

Pentru ca referendumul să fie validat trebuie ca prezența la urme să fie de cel puțin 30 % iar minimum 25 % dintre participanți să nu își anuleze votul.