Convocarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti, la MAE. Ce s-a discutat în spatele ușilor închise
- Emma Cristescu
- 24 iulie 2023, 18:46
Ministerul român de Externe l-a convocat luni dimineaţa pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti. Ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, a transmis că autoritățile din România ar fi luat această decizie după discursul lui Viktor Orban.
Ministerul român de Externe(MAE) l-a convocat luni dimineaţa pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, a anunțat ministrul de externe de la Budapesta, Peter Szijjarto. „Nu a fost o surpriză faptul că ambasadorul nostru la Bucureşti a fost convocat în această dimineaţă la Ministerul român de Externe”, a scris Peter Szijjarto pe Facebook, adăugând că „tonul şi atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme şi politicoase”. El a mai declarat că șeful misiunii diplomatice maghiare a fost convocat la nivel de „subsecretar de stat”.
„Ceea ce a fost comunicat de subsecretarul de stat român a fost, practic, o repetare a celor expuse în demersurile anterioare, de data aceasta actualizate după discurs”, spune Peter Szijjarto.
Ministrul a mai spus că Budapesta dorește să se bazeze pe respect reciproc în cooperarea bilaterală, deoarece „acest lucru nu poate fi decât în beneficiul ambelor ţări şi al ambelor naţiuni”. „În ceea ce ne priveşte, vom continua să ne străduim să facem acest lucru”, promite şeful diplomaţiei maghiare. „Întotdeauna vom vorbi în mod sincer şi cu respect despre planurile noastre, obiectivele noastre şi evaluarea noastră a situaţiei”, punctează ministrul ungar de externe pe Facebook.
Ce interdicții a primit Viktor Orban
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat sâmbătă, la începutul discursului rostit la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, care a avut loc în weekend la Tuşnad, că a primit un document oficial de la MAE din România în care i s-a specificat ce subiecte nu poate aborda. Acesta a mai spus că autoritățile din Ungaria nu i-ar pune lui Klaus Iohannis interdicție.
Viktor Orban a declarat că i s-a cerut să nu vorbească despre simbolurile naţionale. Un alt subiect considerat sensibil este reprezentat de drepturile colective ale minorităţilor. Şeful Executivului de la Budapesta a mai afirmat că i s-a transmis că vorbească despre „unităţi teritorial-administrative inexistente în România”, interpretând că recomandarea se referă la Ardeal şi la Ţinutul Secuiesc. Acesta ar fi fost rugat să evite discursurile xenofobe referitoare la migraţie.